Иванчев: Хората усещат загубата 2-2,5 пъти по-силно от печалбата

Много често инвеститорите инвестират в компании, които харесват, каза преподавателят в СУ и инвестиционен посредник Васил Караиванов

Боян Иванчев, Васил Караиванов и Александър Терзийски Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Боян Иванчев, Васил Караиванов и Александър Терзийски Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Емоцията влиза когато нещо неочаквано се случи при планирането на стратегията. Това каза в ефира на „Boom & Bust“ по Bloomberg TV Bulgaria Васил Караиванов управител на инвестиционният посредник и преподавател в Софийския университет. В компанията на инвестиционния консултант Александър Терзийски и финансовия експерт и автор на книги по темета Боян Иванчев той говори за психологията на инвестирането.

Много често инвеститорите избират компании, които харесват, допълни Караиванов. „Така например навремето попитах трима инвеститори колко важно е за тях да харесват продукта, в който инвестират – и тримата казаха, че е важно, но по-важното е да се правят пари. До ден днешен нито един от тримата не е видял възвращаемост от вложените средства.”

Институционалните инвеститори са по-дисциплинирани в контрола на емоциите си, отбеляза Терзийски. Те следват ясно определени правила и поради това – застраховат се от риска по-добре, допълни той. Това не значи, че индивидуален инвеститор не може да управлява емоциите си по начин, присъщ на инвестиционен инвеститор. Все пак трябва да се има предвид, че „самодоволството от контрола над собствените си емоции може да повлияе на инвестиционната стратегия”, добави консултантът.

Хората усещат загубата 2-2,5 пъти по-силно от печалбата, каза авторът и финансовият експерт Боян Иванчев. Спечелените пари те възприемат като парите в казиното – едни числа на екрана, които с много по-лека ръка биха рискували, допълни Иванчев. Не е така със първоначално вложените си реални пари обаче, добави той. 

Вижте повече във видеото:

Последни новини
Още от Новини