Apple може да дължи $8 млрд. данъци в Европа

ЕК води разследване за данъчната политика на компанията

Магазин на Apple. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Магазин на Apple. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Apple може да трябва да плати сериозни данъци в Европа. Най-голямата компанията в света може да бъде накарана да плати над $8 млрд. данъци в резултат на разследване на Европейската комисия, започнало през 2014. Това показва анализ на Мат Ларсън от Bloomberg Intelligence. 

Разследването е в областта на данъчната политика, която Apple използва. Регулаторите обвиняват компанията в това, че използва свои дъщерни компании в Ирландия, за да избегне плащането на данъци върху приходи, генерирани извън САЩ. Ако решението от разследването не е в полза на Apple компанията трябва да плаща допълнително данъци, тя ще обжалва. 

ЕК счита, че подразделението на Apple в Ирландия позволява на компанията да използва счетоводни методи, които я облагодетелстват. Apple получава около 55% от приходите от страни извън САЩ, а данъчната ставка, която плаща в чужбина е 1,8%. Проучването на Ларсън покава, че ако Комисията реши да наложи по-строг счетоводен стандарт, Apple може да дължи данъци в размер на 12,5% върху приходи от $64,1 млрд., получени за периода 2004-2012. 

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук отрече компанията да използва трикове, за да избегне плащането на данъци. Той определи критиките към компанията от страна на законодателните органи в САЩ като „политически глупости“. 

 

 

Последни новини
Още от Новини