"Завръщането" води в номинациите за "Оскар"

Ерик Дейвис, главен редактор на Fandango, с коментар пред Bloomberg за номинациите за годишните награди "Оскар"

Номинации за "Оскар" 2016 Номинации за "Оскар" 2016

Да поговорим за категорията най-добър филм на годишните награди „Оскар“. Има рязко разграничение между високо и нискобюджетни филми.

Ерик Дейвис, главен редактор, Fandango: Беше страхотна сутрин за Foxтри от шест. „Марсианецът“, „Завръщането“, „Бруклин“ на Fox Searchlight. Мисля, че „Завръщането“ получи най-силен тласък. Според Фанданго има 80% ръст в продажбите на билети след обявяването на номинираните – води пред всички филми.

Марсианецът“ излезе на DVD и вероятно Fox ще го пусне по кината за втори път. „Завръщането“ не е далеч от $100 млн. Харесва ми как топ 3 - „Завръщането“, „Лудият Макс“ и „Марсианецът“ - ще спечелят над $100 млн. по цял свят. Това са филми, които хората всъщност гледат. Тази година хората гледат номинираните за най-добър филм!

Това е хубаво и е различно от обичайното. Споменахте ръста. Да обясним какво означава това за икономиката? Тези филми ще се върнат в кината и хората ще ги гледат – въпреки че могат да ги свалят?

Ерик Дейвис, главен редактор, Fandango: Да, някои от тях. Мисля, че специално „Марсианецът“ е филм, който се гледа на голям екран, така че определено хората ще отидат да го гледат. Някои от по-малките филми - „Бруклин“, „Спотлайт“, „Стая“ се показваха само в някои киносалони, а сега ще бъдат в повече кина в цялата страна и номинациите за „Оскар“ ще помогнат да бъдат видени. Според проучване на Fandango 87% от хората казват, че ако един филм е номиниран за „Оскар“, вероятно ще го гледат.

Гледам номинациите за най-добър филм, най-добри актьор и актриса. Няма голямо разнообразие. Това стана ясно преди много месеци, когато видяхме материала на Hollywood Reporterняма чернокожи дами. Трябваше да напишат писмо, в което да се оплачат. Но и в сегашните номинации няма разнообразие.

Ерик Дейвис, главен редактор, Fandango: Никакво. Всички са бели. Странно е, защото не че нямаше филми или звезди, които можеха да бъдат номинирани - „Крийд“, Райън Куглър, Майкъл Би Джордън, Уил Смит, Идрис Елба – има много имена. Смятам, че Академията трябва да започне да мисли за разширяване на категориите – имаме осем номинации за най-добър филм – защо да няма и осем номинации за режисура? Ако я разширят с един или двама, ще имаме повече разнообразие при номинациите. Крис Рок е водещ тази година – очаквам да избухне по въпроса с разнообразието.

Със сигурност. Любопитно ми е отсъствието на „Междузвездни войни“ - филм, който е тотален хит – събра $1,7 милиарда, нали? Напълно отсъства от номинациите. Защо?

Ерик Дейвис, главен редактор, Fandango: Странно е, нали? Мисля, че е нещо леко, става за пуканки, блокбъстър – хората не го смятат за най-добър филм, което е погрешно, защото това е най-касовият филм в историята на САЩ, с най-големи печалби в световен мащаб, с огромно влияние над поп-културата през последната година, всъщност през последните 40- години. Не трябва ли това да има нещо общо с номинацията за най-добър филм? Аз мисля, че да. Има много фенове, направихме анкета и за хиляди хора това е любимият филм за годината. Трябваше да е там – има 5 номинации в техническите категории, но е изключен от всички основни категории. На мен ми хареса, трябваше да е номиниран.

Накратко – филмът на Кари ФуканагаБезродни зверове“, който пуснаха по Netflix. Какво е значението му сред номинираните?

Ерик Дейвис, главен редактор, Fandango: Дори не е там. Така е, защото е филм за големия екран. Нищо против Netflix, но „Безродни зверове“ - филмът, който решиха да пуснат, трябва да се гледа на кино. Ако повече хора го гледат на голям екран, щеше да въздейства повече на „Оскарите“. 

 

Последни новини
Още от Новини