Стратегията на LinkedIn за Азия

Оливър Легранд, управляващ директор LinkedIn Азия

Логото на LinkedIn Corp. на фона на Apple Inc. iPhone 6. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Логото на LinkedIn Corp. на фона на Apple Inc. iPhone 6. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Оливър Легранд, управляващ директор LinkedIn Азия коментира стратегията на компанията за растеж в региона, социалните продажби и как те могат да променят начина на правене на бизнес в интервю за Енджи Лау от Bloomberg в предаването "First Up."

 

Предизвикателствата в тази среда са големи заради забавянето в региона и по света. Хората търсят работа. Как ще им помогнете?

Ние предоставяме ценни предложения на клиентите си и мислим главно за три области. Предимно как да помогнем на професионалистите да не губят връзка с професионалния си свят. Как по-добре да управляват професионалните си връзки.

Освен това им помагаме да останат информирани и да имат достъп до професионална информация и новини.

Помагаме им и да си намерят работа, да са добри в нея и да управляват кариерата си.

Постигаме го като даваме на компаниите достъп до това, което наричаме "пасивни кадри". Днес около 70% от кадрите са хора, които не непременно активно търсят работа. Това е важен ресурс за компаниите, когато търсят служители.

 

Как се откроявате на този пазар. Човек решава на Нова година да събере всичките си и визитки и да ги сложи в LinkedIn? Но има много хора в Китай и Хонконг, които не са в мрежата. Защо не влизат, както останалите?

Правят го. Преди четири години, когато започнахме да работим от Сингапур за Азия, имахме 14 млн. членове в Азия. За три години стигнахме 78 милиона. Успяхме да разширим мрежата си четири пъти.

Пазарът в Китай се увеличи четири пъти и сега имаме над 13 млн. членове в Китай.

Въпрос на време е. Ние се стараем да представим какво правим в областта на свързаността и как да останат информирани и да си намерят първа работа. Това е приоритетът на екипа ни тук.

Мрежата след това ще се разрасне.

Най-интересното са умения и възможностите, които се развиват.

Около 40% от професионалистите в света са в тази част на света.

 

Да, но как се отличавате от конкуренцията, докато търсите растеж в Азия?

Ние имаме уникална позиция в света на професионалните социални мрежи. Ние сме единствената социална платформа, насочена към професионалисти.

 

Да, но как растете? Как увеличавате клиентите си? Как преодолявате културните различия?

Смятаме, че основите на нашето предложение са много здрави. Отделяме много време в Азия на най-бързо растящия ни сегмент - млади специалисти и студенти. Демографията в Азия показва голям брой млади хора на пазари като Индия и Индонезия.

Например в Индия в последното тримесечие на миналата година пуснахме един продукт, наречен Placement. Той работи със студенти на индийския пазар и им помага да си намерят работа.

Насочени сме към този сегмент, който ще бъде много важен за Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

Влязохте в сегмента на Facebook и подобни на социалните продажби. Как ще се конкурирате в него?

Имаме уникален контекст на платформата си - професионален. С 400 млн. членове в света предоставяме уникални възможности. Помагаме много на бизнеса.

Насочени сме към три основни приоритета - да променят начина на наемане на служители и избор на най-добрите. Помагаме им да променят начина, по който продават продукти и услуги и да продават. Както казвате, социалните продажби са голяма част от това.

Вярваме, че продажбите ще стават все по-сложни, както и цикълът на купуване.

Например за всяко решение за покупка в момента имаме 5-6 души в една компания, които работят за това.

Социалните мрежи и платформи като LinkedIn са чудесен начин да се разбере тази динамика, да се учи и да се събират социални данни. Така се намира пътя към тези хора, за да се постигне успех в продажбите.

Социалните продажби е много важен тренд.

 

Няма ли опасност да изгубите основната си цел?

Ние правим това, което е основната ни дейност - наемане, маркетинг и продажби. Това са секторите, в които работим спрямо бизнеса.

Освен това имаме и потребителски сайт към платформата, който прави клиентите ни по-успешни и ги свързва с възможности.

Идеята за свързаност с възможности е важна. Било свързването на хора с възможности, работни места и напредък в кариерата или свързване на компании с възможности.

Това е основната ни дейност.

 

Последни новини
Още от Новини