Стотици филиали на Wal-Mart пред закриване

Големите суперобекти Supercenter ще бъдат на дневен ред за най-големия търговец на дребно в САЩ

Снимка: Jason E. Miczek/Bloomberg Снимка: Jason E. Miczek/Bloomberg

Wal-Mart затваря 269 свои магазина по целия свят. От мярката ще бъдат засегнати общо около 16 хил. служители, от които 10 хил. в САЩ, обяви най-големият търговец на дребно в петък малко преди отварянето на американските фондови пазари.

В САЩ ще бъдат закрити 154 магазина, включително и 102 по-малки магазини, които се експлоатират от 2011 насам под марката Wal-Mart Express. В бъдеще групата ще се съсредоточи повече върху своите големи обекти, наречени Supercenter, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg. 

По последни данни Wal-Mart оперира почти 11 600 филиала и има 2,2 млн. служители. След обявяването на новината акциите на Wal-Mart спадат с 1,8 на сто.

„Да закриваш филиали никога не е лесно решение, но е нужно, за да може компанията да остане силна и в добра позиция за бъдещето“, пояснява директорът на веригата Дъг МакМилън. Той обещава да се опита да намери работни места на засегнатите служители в други магазини.

Въпреки затварянията, които представляват по-малко от един процент от глобалната търговска площ и от приходите от продажбите, компанията ще продължи да се разширява. През тази година в чужбина ще се открият 240 нови магазина. Групата възнамерява да представи своя финансов отчет за четвъртото тримесечие на 18 февруари.

Още през октомври компанията настрои своите инвеститори за дългосрочен спад на приходите и печалбата. Причината са високите разходи за преструктуриране, повишените разходи за персонал и заплати след увеличаването на заплащането, както и офанзивата в онлайн търговията, която изисква инвестиции. Най-големият търговец на дребно в САЩ и света е преследван по петите от онлайн гиганта Amazon, който е не само по-добър в онлайн търговията от Wal-Mart, но и расте по-бързо в тази област. 

За сравнение през 2014 Amazon има приходи от 89 млрд. долара в интернет бизнеса си, докато базираният в Бентънвил гигант генерира малко над 12 млрд. долара. Ето защо до 2017 Wal-Mart възнамерява да вложи 2 млрд. долара в електронната търговия. 

Преди три месеца главният изпълнителен директор Дъг МакМилън обеща да преразгледа глобалната база с магазини на Wal-Mart, за да елиминира неефективните звена. Компанията обяви за продажба неосновния си бизнес в Латинска Америка, включително собствеността в Чили и верига ресторанти в Мексико.

Старата сила на гиганта на дребно, вечно ниската цена, вече няма голямо значение. „Най-големият конкурент е онлайн и не му пука за печалбите", казва Брайън Ярбърг, анализатор от Edward Jones, по отношение на Amazon. Компанията в продължение на години значително увеличава продажбите, но отчита само минимални печалби. „Разликите в цените между доставчиците са толкова ниски, че и други неща, като търговското преживяване и комфортът, също имат значение за купувачите“, посочва още той.  

В средата на декември стана ясно, че Wal-Mart обмисля затварянето на около 30 магазина и отдаването под наем на част от собствеността си в Бразилия през тази година

Последни новини
Още от Новини