S&P понижи кредитния рейтинг на Полша

Новите закони в страната са довели до отслабване на ключови институции, смята агенцията

Полският министър-председател Беата Шидло Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Полският министър-председател Беата Шидло Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s (S&P) понижи кредитния рейтинг заради “отслабване на институциите”, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Според рейтинговата агенция няколко закона, приети от консервативното правителство, са довели до "отслабване на независимостта и ефективността на ключови институции".

Оценката на S&P за Полша е понижена с една стъпка до ВВВ+ с негативна перспектива. Това означава, че рейтингът на страната може да бъде понижен още през следващите месеци при евентуално влошаване на фискалната дисциплина или паричната политика.

Това е първата промяна на кредитния рейтинг на Полша от 2007 насам, отбелязва рейтинговата агенция.

Полската дясна евроскептична партия “Право и справедливост” се опита да затвърди влиянието си над държавните институции, след като спечели безпрецедентно парламентарно мнозинство на изборите през октомври 2015 след кампанията си с обещания за увеличаване на социалните разходи и стимулиране на икономическия растеж.

Правителството излезе извън съществуващите разходни планове, след като встъпи в длъжност през миналата година, но обеща да запази дефицитът през тази година в рамките на регламентираните в Пакта за стабилност и растеж на Европейския съюз (ЕС) 3% от БВП. Властите във Варшава очакват, че специалните данъци за банките и търговците на дребно ще подпомогнат за набиране на средства за програмата им за семейни обезщетения.

Информационната агенция припомня, че през октомври S&P не виждаше непосредствена заплаха за рейтинга на Полша от резултата от изборите. Агенцията посочва обаче, че някои от предприетите от правителството мерки може да подкопаят доверието на инвеститорите, което от своя страна би могло да създаде пречка за развитието на страната.

Последни новини
Още от Начало