Италианската реформа: кои са промените, които предстоят

Министърът на икономическото развитие Карло Календа дискутира правителството на Италия и икономическите реформи в интервю за Bloomberg, 15.01.2016.

Карло Календа. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Карло Календа. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Карло Календа, министър на икономическото развитие на Италия: …са в много отношения, една или по-скоро първата причина, защо да не се инвестира в Италия. В момента виждаме добри резултати по отношение на намаляване на безработицата. Нови договори, които идват, както от италиански предприемачи, италиански компании, така и от чуждестранни компании.

Водещ: Ако погледнем към бъдещите перспективи на реформата, какви са останалите сфери, които трябва да се променят.

Карло Календа, министър на икономическото развитие на Италия: Първото и най-важно нещо, както каза Ренци, е управлението на страната. Без силно правителство не можеш да имаш ефективна държава и страна, която да е способна да привлича инвестиции. Така че майката на всички реформи е реформата на Конституцията, което включва реформа в сената, включва реформа на федералната система в Италия. Тя беше голяма грешка, трябва да признаем. Федералната система породи много повече бюрокрация, объркване и сложност. Това вече е преминало през всички камери. Сега предстои още едно гласуване и след това идва ред на референдума.

Водещ: Нещо, което сме виждали да се случва в Европа: правителствата преминават през периоди на реформи, а след това губят политически капитал. Има твърде много засечки и мъртви ходове от различните избирателни райони и това „убива момента“. Защо смятате, че това няма да се случи в Италия.

Карло Календа, министър на икономическото развитие на Италия: Защото реформата се отплаща. Имаме ръст тази година. Имаме 1,6% ръст на БВП, ще имаме е по-ниска безработица. Мисля че се отплаща. Защо хората да не я подкрепят?.

Водещ: По лесно ли е да се прави реформа във време, когато ЕЦБ се ангажира с експанзионистична монетарна политика, която омекотява някои от икономическите проблеми, с които иначе бихме се сблъскали?

Карло Календа, министър на икономическото развитие на Италия: Да, но все пак не трябва да забравяме, че имаме бюджетни ограничения, поставени от ЕС. Ние искаме да уважим договора, който сме подписали и да останем вътре в рамките на тези бюджетни ограничения. И разбира се, работим в дълбочина, което е един от най-важните проблеми, който имаме в Италия.

Водещ: В този пост-кризисен период Европа е обвинявана, че води твърде строга фискална политика. Смятате ли, че е добре в Италия и в други страни да се отслабят малко тези бюджетни изисквания.

Карло Календа, министър на икономическото развитие на Италия: Да, ние го правим в Италия, но трябва да се грижиш и за двете страни - ако съкращаваш приходи, трябва да съкращаваш и разходи. Ако отрежеш приходите, трябва да отрежеш и разходите. Тава е процес, който трябва да бъде извършван паралелно.

Водещ: Какво още прави правителството, за да привлече чуждестранни инвестиции?

Карло Календа, министър на икономическото развитие на Италия: Преди всичко ние съобразяваме всички процеси с въпроса как да привлечем инвеститори, да ги доведем и да ги подкрепяме през цялото време. Точно за това съм тук – ние имаме съвсем нов процес, ние искаме да предложим - оферта за инвестиции...

Едно от нещата тук, в Италия, е че трябва да работиш с компания от среден калибър. Така че не е толкова лесно за чуждестранни инвеститори да се ангажират с тях. Въпреки че като цяло, средата е много добра, за тях е трудно да се ангажират.

Водещ: Когато говорите с чуждестранни инвеститори, кой е въпрос номер едно? Какво е най-голямото им притеснение, относно инвестиране в Италия?

Карло Календа, министър на икономическото развитие на Италия: Бих казал, гражданското правосъдие. Има притеснения за времето на гражданското правосъдие, дължината на процесите. Това е нещо, по което работим, имаме вече няколко много добри постановления. Работим много по въпроса и знаем, че е приоритет.

 

Последни новини
Още от Новини