Goldman плаща $5,1 млрд. глоби

Банката е подлъгвала инвеститори при продажбите на обезпечени с ипотеки ценни книжа

Снимка: Chris Goodney/Bloomberg Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Goldman Sachs постигна извънсъдебно споразумение с американските власти. Американската инвестиционна банка ще изплати обезщетения и глоби на обща стойност $5,1 млрд., тъй като в навечерието на Голямата рецесия е подлъгвала инвеститори при продажбите на обезпечени с ипотеки ценни книжа, пише Financial Times.

От Goldman посочват, че са се споразумели да платят парична глоба на стойност $2,4 млрд. на Министерството на правосъдието на САЩ, като освен тези пари ще изплатят още 875 млн. долара на отделни агенции и ведомства. Към тези суми се прибавят и обезщетенията, възлизащи на $1,8 млрд., които Goldman Sachs ще изплати на различни собственици на жилища, които са изпаднали в неплатежоспосоност.

„Щастливи сме, че успяхме да постигнем принципно споразумение, за да разрешим тези въпроси“, коментира председателят и главен изпълнителен директор на финансовата институция Лойд Бланкфейн.

„Това уреждане на спора отне осем години. Най-сетне с това се свърши“, казва Дик Боув, банков анализатор в Rafferty Capital, цитиран от CNN.

Споразумението между Goldman Sachs и властите се случва броени дни, преди от банката да обявят резултатите си за четвъртото тримесечие на 2015. Според анализатори печалбата ще е в размер на $1,9 млрд., спадайки с 12% спрямо същия период на 2014. От банката коментират, че разходите по споразумението ще свият печалбата ѝ с около $1,5 млрд.

Това е последното засега постигнато споразумение между властите, от една страна, и банка от Wall Street от друга, след като регулаторите вече глобиха няколко финансови институции за подвеждаща информация, свързана с търговията с обезпечени с ипотеки ценни книжа, пpeдава Investor.bg.

Първата банка, срещу която бяха повдигнати такива обвинения, беше JPMorgan Chase. През 2013 тя плати глобa на стойност $13 млрд. Последва Citigroup, която година по-късно се споразумя да изплати компенсации в размер на $7 млрд., а най-високата сума по подобно обвинение беше изплатена от Bank of America – $17 млрд. През февруари 2015 Morgan Stanley се договори за обезщетения в размер на $2,6 млрд.

Последни новини
Още от Новини