Д. Везиева: Подготвяме нов закон за иновациите

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, 15.01.2016

Даниела Везиева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниела Везиева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нов закон за иновациите ще определи понятия, като технологични, научни паркове, клъстъри и други, за да е ясно какво представлява всеки един от тях и да бъде подпомаган със съответните финансови инструменти. Това каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, 15.01.2016. 

"Без да имаме нормативно основание, правна рамка, няма как да се развиваме. Колкото и да говорим за тежестта на регулаторите, не сме стигнали до етапа, в който да се саморегулираме. Когато тези рамки са опростени, като механизми, но ефективни, тогава ще има полза и цялото общество". 

Приет е и двугодишен план за намаляване на административната тежест с 129 административни мерки за облекчаване на бизнеса. Общата стойност на това, което очакваме, като подобрение, измерено като финансови мерки е около 145 млн. лв., изтъкна Везиева.

"В годините  са натрупани много нормативни актове, които правят бизнеса по-труден. Най-много мерки са предвидени в министерство на транспорта, министерство на финансите и министерство на труда и социалната политика". 

Всички очакваме и влизането в сила на елекронната услуга, нещо което почти е направено във всички министерства по различни проекти и програми. Системите трябва да се синхронизират и да заработят. До края на тази година ще направим и това, каза зам. министърът на икономиката. 

В България мехатрониката, като сектор е много добре развит, а също и химическата, биотехнологиите и рекреативната индустрия. Имаме природни дадености, остава да съберем смелост и да инвестираме в това, каза още Везиева.

 

Последни новини
Още от Новини