Централната банка на Великобритания задържа лихвата

Марк Бартън, Bloomberg, 14.01.2016.

Марк Бартън, Bloomberg. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Марк Бартън, Bloomberg. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Bank of England задържа основния си лихвен процент на рекордно ниско ниво на фона на тревогите за инфлацията и икономическия ръст на Великобритания. 

Водещ: И така, какво е последното решение на Bank of England?

Марк Бартън, Bloomberg: Английската централна банка остави лихвите без промяна. Не е изненадващо, че Иън Макафърти гласува за това ниво на лихвите в името на потреблението. Интересен е коментарът на г-н Макафърти, който вижда нарастващ риск за ръста на местните цени. Знаем, че BOE се концентрира върху ръста на цените на местните стоки, а не върху всички цени, които могат да бъдат повлияни от външни колебания, като при цената на петрола.

Така че, Английската централна банка се фокусира върху базисната инфлация, която на годишна база отбеляза ръст от 1,2%. Водещата инфлация, която включва петрола, е 0,1%.

Интересно е, че Макафърти продължава да гласува за същите нива, въпреки че някои икономисти предполагаха, че заради някои събития, които започнаха през 2016 година, като свързаните с Китай, той може да се отдръпне. Но не! Той не се отдръпна.

Английската банка говори също и за непостоянството на пазара и подчерта обратната страна на глобалният растеж.

Банката казва, че заради спада на цените на петрола, покачването на индекса на потребителските цени ще бъде по-постепенно. Важно е да повторя, че английската банка и тримесечният доклад за инфлацията през ноември постанови, че инфлацията на потребителските стоки ще остане под един процент до втората половина на идната година. Така че, ако цените на петрола паднат, вдигането на инфлацията ще бъде по-постепенна. Интересно е, че паундът се споменава и се казва, че продължаващата му депресия може да отслаби потребителските цени. Паундът е посочен от Английската банка, като издърпващ фактор за инфлацията, защото отслабва от декември, което сваля натиска. Така че няма да има промяна на лихвите. Макафърти остава последния войн. Но добрите фактори са цената на петрола и нивото на представяне на паунда.

Водещ: Така че, английската банка не прави промени. Повечето държави очакват това да се задържи поне през първото тримесечие на 2016.

 

Последни новини
Още от Новини