Последиците от индонезийските атентати

Директорът „Анализи на риска“ в Concord Consulting Кийт Лавърд, 14.01.2016

Джакарта, Индонезия. снимка: Dimas Ardian/Bloomberg Джакарта, Индонезия. снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Кийт Лавърд, директор „Анализи на риска“ в Concord Consulting, пред Bloomberg за ефекта на терористичните атаки в Индонезия върху икономиката на страната

 

Франсин Лакуа, Bloomberg: Какъв е очакваният размер на щетите, които ще понесе индонезийската икономика?

Кийт Лавърд, директор „Анализи на риска“ в Concord Consulting: Икономиката на Индонезия се опитва да се отлепи от едно дъно, което по европейските стандарти е много хубаво дъно - 4,7% ръст за изминалата година. Но това не е нещо ново или нещо, което светът не е очаквал. Мисля, че всеки, който инвестира на този пазар, е на ясно с процесите преди това да се случи.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Дали ще има политически последствия. Знам, че смяташ, че индонезийските антитерористични служби вършат добра работа. Можеха ли да направят повече. Този тип атаки са изключително трудни за предотвратяване.

Кийт Лавърд, директор „Анализи на риска“ в Concord Consulting: Да, така е. След 13 декември бяха направени 23 ареста, включително и на китайски терористи от Синдзян, полицията намери експлозиви, намери списъци със самоубийци. Те разполагат с данни и вършат наистина добра работа в проследяването на тези хора, още преди да предприемат действия за терористични атаки. Ясно е, че не можеш да поддържаш максимална пълнота на този тип данни вечно. Но в този случай усещането е, че това са били много аматьорски атаки, въпреки че са драматични атаки. Резултатът е, че от пет атаки са пострадали само двама цивилни. Защо казвам, че е било драматично? Защото със сигурност не са били много успешно по отношение на броя жертви, ако погледнем от военно-тактическа гледна точка.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Да, Кийт. До някаква степен ние мислим, че властите провеждат действия, за които не знаем, и искаме да имаме повече новини, колкото може по-скоро, но Индонезия също така е най-голямата мюсюлманска държава и се бори с ислямския екстремизъм от 2000 година. Това повратна точка ли е или предстои да видим още много подобни атаки, които властите ще трябва да се опитват да предотвратят?

Кийт Лавърд, директор „Анализи на риска“ в Concord Consulting: Повече изглежда като нещо вече преживяно. Последната голяма атака бе през 2009 година, когато бяха атакувани три хотела, работещи под американски брандове и 9 души бяха убити. След това нямаше никакви атаки. Но със засилването на дейността на ДАЕШ и други терористични организации, рискът значително се увеличи. Тук има този ефект вътре в обществото – но процентът на хората, които са отдадени на ислямската кауза, е малък. Така че, едва ли ще видим една Индонезия, която да въведе ислямското право „шериат“, защото крайните настроения никога не са получавали много голяма подкрепа от народа. Но тези групи хора са там и ще наблюдаваме много внимателно какви ще са действията на властите. Виждаме, че това беше една много дръзка атака, но недобре планирана. Така че, ще се надяваме, че ако има още, то те ще бъдат на същото ниво.

Франсин Лакуа, Bloomberg: Много благодаря. Това беше Кийт Лавърд, директор „Анализи на риска“ в Concord Consulting.

 

Последни новини
Още от Новини