М. Раут: Главният проблем на българския пазар е ликвидността

Мехис Раут коментира най-добрите места за инвестиции в Централна и Източна Европа в предаването "Investbook" по Bloomberg TV Bulgaria.

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Главният проблем на българския пазар е ликвидността, а при някои компании и прозрачността. Това каза в предаването „Investbook” Мехис Раут, управител на Trigon New Europe Fund.

По думите му 2015 е била еднакво волатилна за региона. От една страна, добрата макродинамика е оказала позитивно влияние, но от друга са налице политическите проблеми, както вътрешни за региона, така и в геополитическо отношение.

Най-големият риск обаче се крие в прогнозата за американския растеж. Според Мехис Раут пазарите са настроени много позитивно към американските акции. Въпреки това покачването на долара крие рискове за ръста на икономиката и прогнозата за печалбите на американските компании през 2016.

На фона на пазарните турболенции в Китай той посочи, че по-големите рискове, свързани с Поднебесната империя, ще се отразят главно върху потребителското търсене. Германската икономика е свързана с китайското търсене, както и с много основни централноевропейски страни. Тези връзки могат да имат последици върху износа от целия регион, каза управителят на Trigon New Europe Fund. 

Чуйте повече в следващото видео:

 

Последни новини
Още от Новини