Еврозоната похвали плана на Гърция за пенсионната система

Ципрас предлага работодателите да поемат по-голяма тежест от пенсионните осигуровки

Йерун Дайселблум, председател на Еврогрупата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Йерун Дайселблум, председател на Еврогрупата. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейските партньори на Гърция похвалиха плана на страната за реформи в пенсионната система. Европейските институции се подготвят за оценка на мерките, предприети от Гърция, и ако те та удовлетворителни ще отключат още средства от спасителния пакет на страната, съобщава Bloomberg. 

„Това е сериозно предложение. Очевидно е, че са работили сериозно по него. Остава да се отговори на ключовия въпрос: дали, по отношение на финансовата устойчивост на новата система, всичко ще е наред“, каза холандският финансов министър Йерун Дайселблум. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опитва да ограничи тежестта на пенсиите върху бюджета. През миналата година тя скочи до 17% от БВП срямо 13% през 2009 г. Една точка от неговото предложение е да се увеличат пенсионните вноски, които правят за служителите си работодателите. Това предложение може да сближи позициите на двете страни, тъй като Ципрас е против орязване на пенсиите, докато кредиторите на Гърция се притесняват за бюджетните разходи на страната. 

Кредиторите ще оценят предложението като част от първия преглед на фискалния и икономически прогрес на Гърция по споразумението, което страната сключи в замяна на получаването на спасителен пакет на обща стойност 86 млрд. евро. 

Ципрас иска прегледът да мине бързо, за да бъдат отключени повече от средствата по спасителната програма. Последните средства Гърция получи през декември. 

„Базирайки се на досегашния ми опит, това може да отнеме известно време, но ситуацията е такава, че Гърция няма спешни финансови нужди. В наш интерес е да подкрепим Гърция“, каза немският финансов министър Волфганг Шойбле. 

„Щом институциите и гърците постигнат споразумение по първия преглед (на спасителната програма б.р.), ще започнем политически дебати за устойчивостта на дълга. Обещаваме да го направим, трябва да го направим“, каза Дайселблум. 

 

 

Последни новини
Още от Новини