ЕЦБ не е единна за бъдещето на паричната политика

Един от най-явните противници на допълнителните облекчения е Йенс Вайдман

Сградата на ЕЦБ. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Сградата на ЕЦБ. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) е бил разединен при последното си заседание в началото на декември и някои членове са настоявали за още по-голямо понижение на депозитната лихва, съобщава Bloomberg, позовавайки се на документ от срещата. Освен това е имало призиви за ускоряване на темпа, с който ЕЦБ изкупува активи, пише Investor.bg.

През декември банката понижи депозитната лихва от -0,2% до -0,3% и удължи срока на действие на програмата поне до март 2017. Пазарите бяха разочаровани от това решение, защото очакваха далеч по-дръзки мерки от страна на Марио Драги и оглавяваната от него институция. 

„Някои членове на съвета изразиха предпочитание за понижение на депозитната лихва от 20 базисни пункта, а не 10, с цел подсилване на облекченията на механизма“, пише в текста, публикуван на страницата на ЕЦБ. „Беше повдигнат и въпросът за увеличаване на месечния обем на изкупувани активи“, се казва в резюмето от заседанието.

Марио Драги неколкократно заяви, че мащабът на предприетите мерки е „адекватен“, за да върне инфлацията до целевото ниво от малко под 2%. Продължителното падане на цените на петрола обаче представлява сериозно предизвикателство пред ръста на потребителските цени, посочва Bloomberg. Следващото заседание на ЕЦБ е на 21 януари.

Резюмето показва още, че някои членове на управителния съвет са призовавали да не се предприемат никакви действия, а „малцина“ са настоявали само за понижение на депозитната лихва. Същевременно решението понижението да е само с 10 базисни пункта дава предимството за допълнителна намеса, ако е необходимо.

Банкерите са били единодушни, че в бъдеще може да се стигне до преразглеждане на възможността за увеличаване на месечния обем изкупувани активи, който сега е 60 млрд. евро.

Един от най-явните противници на допълнителните облекчения е Йенс Вайдман - управител на германската централна банка. Само ден след решението на ЕЦБ той даде да се разбере, че е бил против модифицирането на програмата. Вайдман е един от най-категоричните "ястреби" в 25-членния Управителен съвет на ЕЦБ. Той се противопостави на създаването на действащата програма за стимули.

 

Последни новини
Още от Новини