Димитров: С между 10% и 20% ще поскъпне токът след либерализацията

Нужна е диференциация по отношение функциите в МВР и тяхното финансиране, каза синдикалистът.

Пламен Димитров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Пламен Димитров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако бизнесът не започне да плаща нормални заплати кадрите ще избягат в чужбина. Това каза в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той говори за енергетиката, икономиката и пазарът на горивата. Той даде пример, че три четвърти от младите лекари, които се дипломират от ВУЗ-овете изразяват готовност да емигрират.

Трябва да има диференциация в МВР като се разграничат полицаите, които работят на терен и техните привилегии се запазят, от работещите на гише, чиито трябва да се намалят, заяви Димитров. „Мисля, че полицейските синдикати са готови на разговор по тази тема, въпреки че проектозаконът на министър Бъчварова се движи настрани от това направление“.

Във всички страни от ЕС, където пазарът за електроенергия е либерализиран се наблюдава повишение на цената в първите 6-12 месеца, заяви синдикалистът. „Там, където има функциониращ пазар цените се понижават след това, но в България има един голям непазарен сегмент, а именно американските ТЕЦ-ове.“

По думите му казусът с тях трябва да бъде решен преди да се освободят цените, за да може повишението да не се усети от потребителите. Синдикалистът прогнозира първоначално повишение на цената между 10-20%.

Вижте видео: 

 

Последни новини
Още от Новини