Влиянието на тероризма върху хотелската индустрия

Ричард Соломонс, главен изпълнителен директор на IHG, пред Bloomerg за рисковете за сигурността за хотелската индустрия

Ричард Соломонс, Intercontinental Hotels Group Ричард Соломонс, Intercontinental Hotels Group

Чухме новината за взрив във Истанбул и това отново повдига въпроса за нарастващите рискове за сигурността. До каква степен сигурността e повод за загриженост, когато стане дума за пътуване, а оттам и за вашите хотели?

Ричард Соломонс, Intercontinental Hotels Group, главен изпълнителен директор на IHG: Това винаги е повод за загриженост, защото става дума за безопасността на нашите служители и гости. Но за индустрията не е чак такъв проблем. Можете да забележите, че туристите са оптимисти и повлияването е съвсем краткосрочно, след което те се връщат. Несъмнено Париж е все още засегнат от атентатите и особено се усеща отливът на американски туристи. Но това е нещо, което сме виждали, и с което сме се справяли и на други пазари. Разполагаме със строги стандарти да безопасност, с многообхватни и стабилни програми за сигурност и правим всичко възможно за справяне с такива ситуации. Донякъде отсядането в хотели, които са част от водещи световни марки и имат високи стандарти за сигурност, е вид защита. Ние поемаме грижите.

Да погледнем към 2016. Какви са евентуалните капани? Като оставим настрани заплахата от тероризъм, положението в световната икономика, за което сме говорили и друг път, какви са преките предизвикателства пред вашите цели, пред Intercontinental?

Ричард Соломонс, Intercontinental Hotels Group, главен изпълнителен директор на IHG: Икономическите проблеми, проблемите със сигурността по света – винаги се справяме с тях, винаги ще трябва да се справяме с тях. Независимо дали става въпрос за проблем с тероризма, бедствие причинено от хората или природата, за цунами това си е част от нашия бизнес. Обучаваме персонала си, имаме и програми за набиране на средства, правим всички по силите си. Проблемът при нас е, че откриваме хиляди хотели, имаме 1300, за които сме подписали договори и са в процес на разработка. И това да се намерят хора, да бъдат обучени, да бъдат развити, за да работят в хотелите ни - ето нашето най-голямо предизвикателство. То е и част от нашата инициатива за бизнес отговорност свързана с академията на IHG, която има клонове навсякъде по света и обучаваме хората за работа в хотелиерството. Това е един от начините за справяне с проблемите и най-голямото ни предизвикателство.

Явно не се тревожите, че се разраствате прекалено много. Вчера открихте петхилядния си хотел в Ню Йорк. Трудно ли е да контролирате качеството във всички тези хотели?

Ричард Соломонс, Intercontinental Hotels Group, главен изпълнителен директор на IHG

Качеството е сърцевината на нашия бизнес. Що се отнася до прекаленото разрастване, не се тревожим за това, че имаме и хотели, които са собственост на трети страни и това са умни инвеститори на пазара и знаят, че ако имат хотел, за тях има и бизнес възможности и ние ги разработваме с тях. Качеството е основен въпрос при нас. Вие споменахте петхилядния ни хотел в Ню Йорк, Lower East Side, квартала на галериите, който се съживи напоследък и е прекрасно място.

Когато станахме независима компания през 2003, имахме 3500 хотела, а днес имаме 5000, тоест с 1500 повече, но всъщност сме извадили от нашата система над 1500 хотела, основно в Северна Америка. Единствено заради качеството. Така че, бруто измерени това са над 3000 нови хотела. Въпросът с налагането на качество стои пред нас всяка година, поставяме си цели и повишаваме качествените си резултати и те се измерват не от кого да е, а от нашите гости. Това е и същността в управлението на всеки успешен бранд – да доставя постоянно качество на преживяването. Много е важно!

Говорите за това какво е да си независим, но и за органично разрастване. Чувствате ли се като обект на M&A интерес или вие търсите да придобиете нещо? Вие винаги сте замесени в някакви спекулации за M&A.

Ричард Соломонс, Intercontinental Hotels Group, Главен изпълнителен директор на IHG: Винаги се шуми около нещо, особено при вас в Bloomberg.

Мисля, че с този петхиляден хотел показахме, че органичното разрастване е важно за нас. Няма много отрасли, за които органичното разрастване да е така присъщо. Ние имаме 5% от хотелските стаи в света, 13% от предвиждания туристически поток. Това е огромен пазарен дял.

Ще купувате, ще бъдете купени или този въпрос въобще не стои?

Ричард Соломонс, Intercontinental Hotels Group, Главен изпълнителен директор на IHG: Всъщност ние купуваме. Точно ние открихме последния рунд в сливанията и придобиванията като придобихме веригата Kimpton Hotels & Restaurants, която беше най-голямата верига бутикови хотели. Сега, заедно с нашата INDIGO ние се превръщаме в най-големите доставчици в този най-бързо разрастващ се сегмент.

Мисля, че да придобиваме брандове, които се вписват в нашето портфолио и ни дават възможност да разнообразяваме предлагането си е наистина важно. За нас всичко се свежда до създаване на стойност и предоставянето ѝ на клиентите. Така че, една скъпа придобивка с висока възвращаемост не е чак толкова важна за нас, колкото придобиването на подходящите брандове.

Съществува и въпроса за мащаба. Не сме стигнали до пет хиляди хотела без да сме взели предвид и мащаба. Да бъдеш голям самоцелно не носи нищо на нашите клиенти и на нас като домакини.

Говорихме за бутикови хотели, за пазара, за портфолиото ви. Има ли нещо, което смятате, че ви липсва? Няма нужда да назовавате бранд. Но има ли нещо, което искате да включите в портфолиото си заради това, че ще обогати изживяването ни в бъдеще?

Ричард Соломонс, Intercontinental Hotels Group, Главен изпълнителен директор на IHG: Не, не и в момента. Придобихме няколко бранда – придобихме Kimpton, стартирахме Even, нашия уелнес бранд в САЩ, който работи много добре, преди няколко години стартирахме и хотелите Hualuxe в Китай, насочени към местните клиенти. Така че развиваме нашето портфолио – Holiday Inn имат нова концепция с открито фоайе и изцяло нов дизайн на стаите.

Да разбираме гостите и да им предоставяме това, което търсят е важно. Така че, ние не изпускаме от поглед промените и развитието на пазара. В момента разполагаме с много голямо и обхватно портфолио от брандове и именно това е причината за пазарния ни ръст.

 

Последни новини
Още от Новини