Ще потърси ли Sharp спасителна помощ

Питър Елстром от Trending Business, Bloomberg, 13.01.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Според източници Sharp ще получи спасителна помощ от държавата. По темата Питър Елстром от Trending Business, Bloomberg.

 

Ришаат Саламат: Питър, какви са последните новини около Sharp?

Питър Елстром: Здравей, Риш! Компанията най-накрая загатна за евентуално преструктуриране на дейността си в междинния си доклад. Засега тя не оповестява достатъчно информация. Това, което знаем е, че е в преговори с две компании относно плановете за финансово укрепване на компанията и преструктуриране на бизнеса с LCD дисплей. Той се превърна в най-успешните бизнеси за компанията. Те правят екрани за смартфони и таблети, включително и за Apple.

Ришаат Саламат: Питър, колко неблагоприятна е ситуацията на пазара? Какво смятат хората затова?

Питър Елстром: Компанията се нуждае от финансова подкрепа. И в този смисъл тя преговаря поне с две компании относно възможността за преструктуриране. Едната от тяхната е INCJ, подкрепеният от правителството фонд, който е подпомагал други китайски компании, нуждаещи се от финансова подкрепа и преструктуриране. Другата е Foxconn, тайвански производител на компоненти и доставчик за Apple. В продължение на години Foxconn проявява интерес към придобиването на контрол върху Sharp, което вероятно означава, че някакво голямо преструктуриране и съкращение на работни места в компанията. Но той ще може да комбинира дейността си с доставчици като Apple. При INCJ структурните промени вероятно ще бъдат много по-слаби, тъй като правителственият фонд се опитва да запази работни места в Япония. Фондът е поемал контрол и върху други компании, опитвайки се да запази тези работни места. И това вероятно ще бъде по-лесният път за Sharp. Не е изненадващо, че Sharp ще предпочете по-лесният път в тази ситуация.

Ришаат Саламат: Питър, кога може да очакваме публично оповестяване на плановете?

Питър Елстром: Това, което знаем от нашите източници е, че преговорите за придобиване на Sharp ще продължат още дълго докато бъде постигнато някакво съгласие до сделката. Банките, кредитори на Sharp също участват в преговорите, така че не е толкова лесно. Една от големите пречки е, че INCJ са вече голям доставчик и имат голям дял в Japan Display, друг производител на LCD дисплей. Това може да навреди на доверието, но те трябва да проведат тези разговори, тъй като Sharp се нужда от някаква финансова подкрепа, за да посрещне дълговите си плащания. 

 

Последни новини
Още от Новини