Шишкова: 10 хил. студенти годишно заминават за чужбина

От тях не повече от 2-3 хил. се връщат в България след завършване на образованието си, каза управляващият сътрудник в AIMS Human Capital Bulgaria

Мария Шишкова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Шишкова Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През изминалите няколко години средните и най-високите заплати не растат така много както стартовите заплати във фирмите. Така коментира растежа на заплати по позиции председателят на Борда на директорите на Българската асоциация за управленско консултиране (БАУКО) и управляващ директор в AIMS Capital Bulgaria Мария Шишкова. Тя говори за пазара на труда в България. "В момента стартовите заплати са такива, каквито преди време започваха да се заработват след 3-4 години във фирмата", допълни тя.

Шишкова обясни големият брой на неактивни на пазара на труда млади хора със „саможертвените майки и баби, които работят на ангария в чужбина и пращат вкъщи по 200-300 евро на месец“. Тя поясни, че в допълнение с месечни социални помощи от по 200-300 лв, както и по-ниските разходи за живот в малките градове, породени от високия процент собственост върху жилищата, се получава „една нагласа, поради която младите не искат за започват работа за по-малко от 1000-1300 лв месечно“.

"От 60 хил. ученици випуск в България по около 10 хил. или една шеста заминават да учат висшето си образование в чужбина", каза Шишкова. От тях около една трета или 2-3 хил се връщат, допълни специалистката. „За съжаление това, съчетано с демографската криза, само задълбочава проблемите на трудовия пазар“.

Повече може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини