Русия може да приватизира Сбербанк и ВТБ

Шефът на Сбербанк Герман Греф призова за пълна приватизация в края на 2015

Герман Греф. снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg Герман Греф. снимка: Андрей Рудаков/Bloomberg

Министърът на икономическото развитие на Русия Алексей Улюкаев смята за необходимо да се върне към въпроса за приватизация на държавните банки. Той заяви това на Гайдаровския форум, предаде ТАСС.
"Смятам, че трябва да се върнем към въпроса за приватизация на нашите големи банки - Сбербанк и ВТБ. Много качествени активи, които са привлекателни в цял свят", каза министърът.Според него частичната приватизация ще позволи по принципен начин да се промени капитализацията на руския банков сектор.
След изявлението на Улюкаев акциите на държавните банки поскъпнаха незначително. Книжата на ВТБ се повишиха с 0.5%, а на Сбербанк с 1.5% към 11 часа московско време.
В края на 2015 шефът на Сбербанк Герман Греф призова за пълна приватизация в интервю за Handelsblatt. Според него Банк России, която сега е основен акционер (50% плюс една акция) трябва да запази 25%.

През 2012 по време на IPO на Лондонската и Московската борса централната банка продаде 7.58% от Сбербанк за 5.2 млрд. долара. Година по-рано бяха продадени 10% от акциите на ВТБ.

В края на 2014 шефът на ВТБ Андрей Костин заяви, че намаляването на дела на държавата в банката (от сегашните 60.9% до 50% плюс една акция) според стратегията за развитие на банката не се предвижда до 2018. Той също така отбеляза, че не се планира приватизация поради пълната непредсказуемост на ситуацията.

 

Последни новини
Още от Новини