Продажбите на PC на 8-годишно дъно

Основните фактори са Китай, доларът и пазарът на мобилни устройства

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

През последното тримесечие на 2015 продажбите на персонални компютри са спаднали до най-ниското си ниво от 2007 насам - годината, в която Apple представи iPhone, сочат данни на IDC.

Силите се обърнаха срещу PC индустрията, като основните фактори, които повлияха на пазара, са забавянето на икономиката на Китай, силният американски долар, който направи повечето компютри в Европа по-скъпи, и огромният растеж на продажбите на смартфоните и другите мобилни устройства.

Производителите на персонални компютри са продали 276,2 млн. бройки през 2015, посочва анализаторът на IDC Джей Чоу. Той твърди, че е очаквал продажбите да спаднат с 10,3% през 2015 г. Всъщност спадът им е с 10,4%, пише Investor.bg.

За сравнение през 2008 компаниите за персонални компютри продадоха 299,6 млн. бройки, а през 2007 - 270,5 млн., посочва Чоу.

Според конкурентната агенция за проучвания Gartner продажбите на персонални компютри за годината са спаднали с 8% до 288,7 млн. бройки.

За разлика от IDC, Gartner включва продажбите на таблети в данните си.

И двете компании открояват, че продажбите на трите топ производители са се свили през четвъртото тримесечие на миналата година. Lenovo остава на челна позиция с 15,4 млн. продадени бройки. Тя е следвана от HP с 14,3 млн., а на трета позиция се нарежда Dell с 10,2 млн.

 

Последни новини
Още от Новини