Прает защити количествените улеснения на ЕЦБ

Покупките на активи помагат за предотвратяване на рисковано изпадане в дефлация, каза членът на ИС на банката

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Петер Прает защити изкупуването на активи от страна на институцията, като посочи, че те помагат за предотвратяване на рисковано изпадане в дефлация и стимулират икономиката.

В материал за Sueddeutsche Zeitung Прает посочи, че ЕЦБ трябва да се придържа към своята цел от малко под 2% инфлация, защото каквато и да е промяна на курса на паричната политика би навредила на доверието в институцията.

Ако инфлацията е ниска по-дългосрочен план, буферът до дефлация е малък, отбеляза икономистът. Очакванията за допълнителен спад на цените забавят покупките и инвестициите, отбеляза той. „И една централна банка може да загуби контрол над реалните лихвени проценти в случай на дефлация“.

„Намаляването на цените на петрола потиска инфлацията в последно време и носи риск от вторични ефекти, като например по-ниско заплащане за служителите“, отбеляза Петер Прает.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ припомни, че изкупуването на активи от страна на ЕЦБ свива разходите за финансиране за фирмите и домакинствата. Тези положителни ефекти са по-големи в страните, където влиянието на паричната политика е било слабо и временно, смята той.

Покупките на активите имат влияние върху дългосрочните лихвени проценти, които са особено важни за инвестициите и покупките на дълготрайни потребителски стоки, каза Прает в текста, публикуван от Sueddeutsche Zeitung.

Последни новини
Още от Новини