Почти предизборната реч на Обама

Какво заяви президентът в последното си обръщение Състоянието на Съюза

Барак Обама произнася последното си обръщение. снимка: Pete Marovich/Bloomberg Барак Обама произнася последното си обръщение. снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Президентът Барак Обама няма да се явява на избори този ноември, но неговото последно обръщение за Състоянието на Съюза има всички признаци на изборно послание, предзназначено да запази неговата партия на власт.

В истински Обама стил, тя беше призив за победа на надеждата над страха, коментира Bloomberg. Той се обяви срещу мрачната реторика в кампанията на републиканците. Той призова за национално обединения срещу атаките на водещия републикански претендент Доналд Тръмп срещу мюсюлманите и имигрантите. Той отправи послание за икономическа справедливост, която би осигурила благоприятен за демократите предизборен терен.
Ако това звучи познато, то е защото съдържа повторение на оптимистичния тон и обединяваща визия от речта на Националната конвенция на Демократическата партия, която тласна Обама към националната сцена.

Но също така тя е явно напомняне за несбъднатите обещания на Обама от 2008. Тогава той обеща единство. Вместо това получи седем години на горчива поляризация.
Обама призна, че "едно от малкото неща, за които съжаляваа в своето президентство, е, че злобата и подозрението между партиите се влошиха вместо да се подобрят."
Задържането на 10 американски моряци от Иран преди речта даде тревожни нотки и напомняне за обществената загриженост от тероризма и заплахите в чужбина.
"Ако Конгресът смята сериозно да спечели тази война и иска да изпрати сигнал до нашите войски навсякъде по света, то най-после трябва да разрешите използването на въоръжени сили против групировката ИД, каза Обама. Той не спомена моряците и републиканците го атакуваха, казвайки, че той е направил САЩ по-слаби на световната сцена.

"Ние се нуждаем от президент, който ще победи радикалния ислямски тероризъм, коментира Тед Круз, който води за републиканската номинация заедно с Тръмп.
Има една причина, поради която аргументите на републиканците са твърди. Въпреки изявлението му, че САЩ са "най-силната, най-стабилна икономика в света", Обама се обърна към общество, обезпокоено от стагниращите заплати на средната класа, както и от тероризма. Шестдесет и пет процента от американците смятат, че страната се насочва в грешна посока, според проучване на CBS-New York Times на 7-10 януари.

Все пак последният доклад на Обама му даде шанс да се похвали. Авто индустрията има своята най-добра година, припомни той и "газ под два долара за галон не е зле".
САЩ премина от загуба на работни места с темп 800 хиляди месечно, когато Обама пое поста след финансовата криза до най-голям ръст на заетостта на годишна база от края на 90 -те години през 2014 и 2015. Индексът Standard & Poor’s 500 нарасна повече от два пъти и безработицата от 5% е близка до това, което икономистите приемат за пълна заетост.
Икономическите резултати на администрацията на Обама са критични за перспективите на кандидата на демократите, който неизбежно ще понесе политическата отговорност за  мандатите на Обама. Докато Хилари Клинтън настоява, че тя не се бори за трети мандат на Обам, тя написа в Туитър: "Америка е по-добре заради лидерството на Президента на САЩ. Горда съм да го нарека мой приятел. Нека да надградим неговите постижения."

Обръщението даде на Обама възможност да промотира посланията на демократите, които бяха изтласкани от по-провокативната реторика на републиканските кандидати, основно Тръмп и Круз.
Трумп отговори в Туитър с една от предпочитаните си нападателни тактики, наричайки обръщението на Обама "досадно, бавно, летаргично". 

Президентът посочи бързо променящата се икономика като основно предизвикателство занапред, допълвайки, че това е промяна, която може да разшири възможностите или да увеличи неравенството. "Работещите семейства няма да получат повече възможности или по-големи заплати като се оставят големите банки или големите петролни компании или големите хедж фондове да налагат собствените си правила за сметка на всеки друг", заяви Обама. "В тази нова икономика, работниците, стартъпите и малкият бизнес се нуждаят да бъдат чути".

За цялата тази възвишена реторика, Обама не си спести критиките към републиканците, въпреки че той не ги посочи по име.
"Когато руснаците ни победиха в Космоса, ние не отрекохме, че Sputnik е бил там", заяви Обама, което очевидно се отнася до отхвърлянето от републиканските кандидати на научните доказателства за климатичните промени".
В едва прикрит намек за Тръмп и Круз Обама заяви, че отговорът на заплахите в света "трябва да бъде повече от труден разговор или призиви за интензивни борбардировки на цивилни. Това може да работи като реплика за пред телевизиите, но не и на световната сцена."

Последни новини
Още от Новини