Футекова: Има огромен дефицит на кадри в сферата на бизнес софтуера

С много пречки е осеян пътят на експерти от сферата на бизнес софтуера в държавните университети, коментира Наталия Футекова

Наталия Футекова. Bloomberg TV Bulgaria Наталия Футекова. Bloomberg TV Bulgaria

Има огромен дефицит на кадри в сферата на бизнес софтуера, коментира Наталия Футекова, управляващ съдружник в ERP.BG в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Съществува голямо разминаване между нуждите на бизнеса и кадрите, които произвеждат държавните университети. Разработката на бизнес софтуер много трудно може да бъде преподавана в университетите, тъй като изисква не само теоретични познания, а и практически опит. Има много пречки по пътя на допускането на експерти от сферата на бизнес софтуера в държавните университети, коментира Наталия Футекова.

Затова и създаването на ERP Академията, която е проект на водещите фирми от ERP бранша в България,  има тази цел - да спомогне за подготовката на бъдещи специалисти по внедряване, поддръжка и развитие на бизнес софтуерни системи.  

Академията е създател, съвместно с Висшето Училище по Застраховане и Финанси, на първата магистърска програма по бизнес софтуер - "Бизнес анализ и ERP системи", която се провежда от тази есен. Двете организации планират и създаването на първата по рода си бакалавърска програма по бизнес софтуер, каза Футекова.

Както магистратурата, така и бакалавърската програма не подготвят програмисти, а специалисти, които следва да имат не само софтуерни познания, а и икономически такива, за да направят успешна кариера в динамичния сегмент на бизнес софтуера.

 

Последни новини
Още от Начало