Кои са технологиите и иновациите на бъдещето

Алек Рос, преподавател в университета John Hopkins, 13.01.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Университетският преподавател Алек Рос коментира пред Bloomberg бъдещето пред модерните технологии.

 

Стивън Игъл, Bloomberg: Имам седемгодишна дъщеря. На какво трябва да я уча освен на обноски?

Алек Рос, преподавател в университета John Hopkins: На езици. Трябва да я учиш на чужди езици и на компютърни езици. Не само компютърни кодове, за да може да знае да програмира. Ако погледнеш кои ще са отраслите на бъдещето – един който според мен се откроява е геномиката. Ние ще програмираме със генетичния си материал така както програмираме с компютърния материал днес.

Стивън Игъл: Ще излекуваме ли рака? Дейвид Боуи ще доживее ли до 120?

Алек Рос: Много хора ще преживеят рака. Нека ти дам пример нещо, което в момента е в процес на развитие. Нарича се течна биопсия, която се разработва в John Hopkins. Тя ще може да намира ракови клетки сто пъти по-малки от разкриваемите от ядрено-магнитния резонанс. Не елиминира рака, но можеш да го откриеш и да започнеш лечението значително по-рано.

Стивън Игъл: Ами роботите? Имаше много прогнози за способностите на андроидите, които ще се появят в бъдеще, за изкуствената интелигентност. Ти си на 44, аз съм на 49. Ще успеем ли да видим тези андроиди да вървят редом с нас на улицата в рамките на нашия живот?

Алек Рос: Роботите от филмите и анимациите от 70-те ще бъдат реалността през 20-те години на 21 век. Има две причини за това. Първата е облачната роботика. Не ти трябва робот за един, два, три милиона долара, който да ти върши изключително напредничави неща. Втората е едно нещо, което се нарича „пространство, моделиращо вярванията“. Имаше неща, които бяха изключително трудни за роботите като хващането, защото бе толкова трудно да се моделира математически. Сега вече е възможно.

Стивън Игъл: Също дигиталните валути са изключително важни за Вселената на Bloomberg. Как да се пренесем от кеша в джобовете ни в бъдеще на сигурни виртуални валути?

Алек Рос: Нека поговорим за биткойн. Мисля за биткойн като за онези търсачки от 90-те. Помниш ли Alta Vista, Lycos, Infoseek? Всички избледняха почти до нищо. Но категорията търсачка оцеля. Има едно нещо, наречено Blockchain. То е пробивът в компютърните науки, който произлезе от Bitcoin. И мисля, че Blockchain ще позволи 99,999% доверие в електронната търговия. Затова мисля, че ще има големи развития тук в следващите 2-3 години.

Стивън Игъл: И големи развития в базите данни, нали?

Алек Рос: Земята е била суровината на земеделската ера. Желязото е била суровината на индустриалната епоха. Данните ще бъдат суровините на информационната епоха.

Стивън Игъл: Кое ще бъде основната движеща сила за това? Възходът на настолния компютър бе задвижван от Закона на Моор, или че скоростта на процесора ще се удвоява на всеки 18 месеца.

Алек Рос: Той още важи! Сега сме януари 2016 и има 16 млрд. свързани с интернет устройства по света. Към януари 2020, което изобщо не е толкова далеч от сега, те ще достигнат 40 млрд. Когато си помислите за ръстът от 16 млрд. до 40 млрд. и добавите Закона на Моор към него ние създаваме цял океан от данни и аналитика.

Стивън Игъл: Безсмислено ли е да се опитваме да предсказваме кои отрасли ще движат глобалната икономика след 20-30 години? Защото преди 20-30 не знаехме, че интернетът ще бъде толкова оплетен в нашия живот.

Алек Рос: О, прогнозите са много трудни, особено когато касаят бъдещето! Когато аз се дипломирах от университета преди 20 години щях да искам някой да беше написал книга за интернета, където да каже: Хей, ето това може да бъде! И затова написах „Отраслите на бъдещето“! Опитах се да разгадая кои ще бъдат промените, които ще оформят следващите 20 години. Ще бъда прав за някои от тях, ще съм сбъркал за някои от тях. Но мисля, че трябва да помислим малко напред, за да подготвим децата си.

Стивън Игъл: Кои ще бъдат двата ключови сектора, които ще повлияят на децата ни най-много?

Алек Рос: Мисля, че геномиката ще е един. Последният сектор за 1 трлн. долара бе сътворен от компютърен код. Следващият отрасъл за 1 трлн. долара ще бъде сътворен от генетичния ни код. Друг сектор, който ще отбележа за вас е кибернетиката. Преживяхме едни мирни 20 години, когато интернетът бе относително отворен и не ни се налагаше да мислим постоянно за киберсигурност. Имам чувството, че сега ще трябва да се концентрираме върху безопасността повече от всякога.

Стивън Игъл: Има зловредни кодове и военно кодове. Има всякакви ужасни сценарии, които можем да измислим.

Алек Рос: Милитаризацията на кодирането е най-значимото развитие в военното дело от милитаризацията на ядреното дело. Разликата е, че при ядрените оръжия трябва да имате достъп до най-редките трансураниеви елемнти и научен талант. Но с вируса общо взето всеки хакер може да причини големи поразии.

 

Последни новини
Още от Новини