Иракските кюрди ще започнат износ на газ за Турция

Строежът на газопровод започва следващия месец

Газопровод в Източна Украйна. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg Газопровод в Източна Украйна. Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

Иракските кюрди ще започнат да строят първия си газопровод през следващия месец, за да започнат износ за Турция – проект, който ще доведе на автономния регион по-близо до икономическа независимост, съобщава Bloomberg. Турция ще помогне с финансирането на дългата 831 км мрежа.

Иракски Кюрдистан е кюрдско държавно образувание в състава на Ирак, със статут на широка автономия.  Управлява се от регионално правителство.

По газопровода ще се транспортира газ от находищата в Чамчамал и Кор Мор в северната част на анклава Иракси Кюрдистан. Износът ще бъде насочен първо за Турция, а по-късно и за Европа, каза Ал-Кински – икономически съветник на регионалното правителство. До края на 2016 кюрдското местно правителство ще започне да изнася по 10 млрд. кубически метра газ годишно. До 2020 г. обемът на износа ще се удвои, каза Ал-Кински. 

„Газопроводът ще представлява източник на приходи за кюрдското правителство и стъпка към помагането на Турция да избегне газова криза, която може да назрее“, допълни икономическият съветник на правителството Ал-Кински. 

Правителството на Иракски Кюрдистан изпитва трудности с посрещането на задълженията си, включително към чужди енергийни компании като DNO ASA и Genel Energy. 

Кюрдският регион е богат на залежи природен газ. Там има до 5,67 трилиона кубични метра природен газ, което е около 3% от световните залежи на суровината. 

Последни новини
Още от Новини