ЕК започва разследване срещу Полша

Ще бъде направена оценка на действията на управляващата партия Право и справедливост

Беата Шидло, премиер на Полша. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg Беата Шидло, премиер на Полша. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Европейската комисия предприе първата стъпка срещу новата управляваща партия в Полша, съобщава Bloomberg.  Контролният орган на Европейския съюз предприе проучване срещу проучването срещу управляващата партия Право и справедливост, за да оцени дали тя не е отишла твърде далеч  със създаването на закони, нарушаващи принципите на ЕС. 

„Целта ни е да разрешим тези проблеми, целта ни не е да обвиняваме или да влизаме в полемика“, каза вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс. 
 

Европейската комисия отваря само „предварителен“ диалог по въпроса за бъдеща дисциплинарна процедура, но тази разлика може да убегне на полските лидери, които са настроени срещу Брюксел и отвориха исторически рани с Германия. 

Западните анализатори виждат проблем в действията на Право и справедливост, с които партията прие закони, подкопаващи свободата на конституционния съд и обществените радио и телевизия след като спечели пълно мнозинство на парламентарните избори.

„Ще се боря за доброто име на Полша с цялата си решителност. Не разчитайте на това да провеждаме външната политика на Полша коленичейки“, каза премиерът Беата Шидло. 

Опитът на критиците на Право и справедливост да накажат Полша, като я лишат от право да гласува за решения на ЕС среща сериозни препятствия. Дори за започването на тази дискусия е необходима подкрепата на 80% от страните членки, а налагането на мярката изисква единодушие. Премиерът на Унгария Виктор Орбан застана на страната на Полша и обяви, че е против подобни санкции. 

 

 

Последни новини
Още от Новини