Бармауи: Следващата цел на ДАЕШ може би ще е Великобритания

Мохамад Ал Бармауи за атентатите в Истанбул и бъдещето на Сирия в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria

Мохамад Ал Бармауи. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мохамад Ал Бармауи. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

7 млн. души са всички бежанци, които са напуснали Сирия. От тях 6 млн. са в съседни държави, като Турция, Ливан и Йордания. По-малко от половин милион са в Европа, а около 140 хил. са в Германия. Те живеят в лагери, умират от глад и студ и нямат търпение да се върнат в страната си. Това каза Мохамад Ал Бармауи, представител на сирийската опозиция у нас, в коментар за атентатите в Истанбул в "Бизнес старт". 

Виждам голяма заплаха за Великобритания, след като Дейвид Камерън излезе с изявление, че Асад няма място в Сирия. Всяка държава, която по някакъв начин се е противопоставила на Асад или на позициите на Русия в региона, е имал проблеми - Франция, Германия, Турция. 

"ЕС и целия свят е под лупата на терористите". Атентатите в Истанбул със сигурност ще ударят най-вече туризма, защото страхът расте. 

Относно бъдещето на Сирия и състоянието на държавата 5 години след началото на конфликта, Бармауи каза, че на масата на преговорите няма място за Асад: "Ние искаме този човек и този диктаторски режим да не бъде в Сирия". По думите му, проблемите в Сирия днес са много сериозни, както от политическа, така и от икономическа гледна точка, защото "страната е срината", но има и огромен психически проблем.

"60% от хората, които в момента са в Сирия, имат нужда от лекар", който да им помогне да се съвземат психически, за да се възстанови този народ. 

Иран и Саудитска Арабия са два полюса, които никога не могат да се срещнат. Едната подкрепя Русия, а другата - САЩ и мерят силите чрез по-малките държава. 

 

 

Последни новини
Още от Новини