България ще обсъжда газовия хъб с Русия

След петгодишно прекъсване комисията ще се събере отново на 27 и 28 януари в София

Божидар Лукарски в компанията на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев Божидар Лукарски в компанията на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев

България ще дискутира с Русия газовия хъб "Балкан". Това става ясно от позицията и състава на българската делегация за 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, одобрена на заседание на българското правителство в сряда.

След петгодишно прекъсване комисията ще се събере отново на 27 и 28 януари в София. Заседанието ще се проведе под председателството на министрите на икономиката Божидар Лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова и Сергей Герасимов, първи заместник-министър на правосъдието на Руската федерация.

По време на заседанието българската страна ще обсъди с руските си партньори въпроса за реализация на концепцията за газов разпределителен център на територията на България при спазване на европейското законодателство. Руският газ се разглежда като един от източниците за захранване на разпределителния център, съобщават от кабинета. Превръщането на България в газов хъб за Югоизточна Европа ще изисква инвестиция в размер на 2.2 млрд. евро, заяви в началото на 2015 г. премиерът Бойко Борисов. България се надява проектът да бъде включен в т. нар. План Юнкер. 

На дневен ред сега е газовия хъб, заяви в отговор на въпрос за "Южен поток" премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц контрол в сряда. На 23-24 януари има работна среща с Европейската комисията, за да го изведем като приоритет на ЕК заедно с интерконекторите, съобщи той. "Като дойде това време ще вляза в парламента и ще искам да ни подкрепите да си инвестираме ние като държава и само България да си взема своите такси", заяви той пред депутатите
Надявам се на вътрешни източници, на Южния газов коридор от Тюркменистан и от азерите да дойде газ и съответно руски газ през Черно море, каза Борисов, допълвайки: "Доколкото имам информация, през турската част (Русия) няма да получат разрешения". По думите му Европейската комисия счита, че много реално да се случи особено на фона на Северен поток 2 който стартира
Има много напредък, но нищо няма да кажа повече. Заедно с ЕК, когато станем готови, ще предложим този проект на европейските страни, каза премиерът, уточнявайки, че говори за "Български поток", като тръбите останат 100% български, а не 50:50, както е при "Южен поток". Русия ще продава газа на границата, настоя премиерът.

Българо-руската комисия ще обсъди и изпълнението на програмите за продължаване срока на експлоатация на пети и шести блокове на АЕЦ „Козлодуй“.

Руската федерация е важен партньор в сферата на енергетиката за България като основен доставчик на нефт, природен газ и ядрено гориво. България продължава да бъде основен маршрут за газови доставки за Турция, Гърция и Република Македония.

В областта на подкрепата за малките и средните предприятия по време на сесията се предвижда да бъде обсъдена програма за съвместни мероприятия между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Руската агенция за подкрепа на малкия и средния бизнес през тази и следващите години. 

Ще бъде обсъдено сътрудничеството в областта на туризма и други теми, съобщава още Правителствената информационна служба.

През първите девет месеца на 2015 г. двустранният стокообмен е намалял с 36,2%, като износът е намалял с 35,8%, а вносът – с 36,3 на сто. 

Обновена

Последни новини
Още от Новини