Проектът за публичните финанси предвижда и разхлабване на фискални ограничения

Няма обобщена актуална информация за отделните общини, каза Иванина Манчева в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, 12.01.2016.

Иванина Манчева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иванина Манчева. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проектозаконът за публичните финанси, представен във вторник от МФ, предвижда затягане на фискалната дисциплина на общините, но разхлабва някои фискални ограничения, коментира журналистката Иванина Манчева в предаването "В развитие".

Мерките по отношение на общините не са изненада, но е трудно да се оценят, тъй като МФ не публикува актуална обобщена информация, каза тя. Освен това проектът не е придружен от оценка за въздействието.
Проектът предвижда общинският съвет да открие процедура за финансово оздравяване, ако са надхвърлени няколко критерия. В този случай бюджетът трябва да се съгласува предварително с министъра на финансите, а държавата може да отпуска безлихвени кредити.

Едновременно с това се предвижда разхлабване на някои фискални ограничения. Предвижда се замяна на тавана на касовия дефицит от 2% с " размер, при който не се нарушава изискването по чл. 25, ал. 2", тоест 3% от БВП по европейска методология. Това и сега е възможно, но при при извънредни обстоятелства. Средносрочната бюджетна цел за структурния дефицит на годишна основа освен това може да надхвърля 0, 5 на сто при големи инвестиционни проекти. Можем само да предполагаме кои са те, каза Манчева.

Тя припомни, че подобна възможност за разхлабване на бюджетните правила вече бе коментирана от ЕК във връзка с кризата с бежанците.

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини