Мюлер: VW няма да продава марки

Той очаква скандалът с вредните емисии да струва на компанията 6,7 млрд. евро

Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на Vw. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Матиас Мюлер, главен изпълнителен директор на Vw. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на немския автомобилен производител, разтърсван от скандал с измами при покриването на критериите за вредните емисии, Volkswagen Матиас Мюлер говори пред Bloomberg по време на Северноамериканското международно автошоу. Той отговори на въпроси по отношение на скандала и стратегията на компанията за възвръщане на доверието на клиентите в САЩ.

Благодарение на Агенцията за опазване на околната среда и Калифорнийски борд по въздушни ресурси през последните няколко седмици проведохме много конструктивни дискусии. Мисля, че в момента разполагаме с добър пакет от решения, които ще представим на Агенцията за опазване на околната среда.

Смятате ли, че пазарът ще въздъхне с облекчение, когато излезете с точна сума по отношение на това колко ще струва скандалът на компанията?

Оценките ни са, че скандалът ще струва на компанията около 6,7 милиарда евро. Приемаме, че тази сума трябва да е достатъчна, имайки предвид глобалната ситуация. Ситуацията е трудна. Много поколения двигатели са засегнати от проблема и се надяваме, че ще постигнем споразумение с Агенцията за опазване на околната среда и Калифорнийски борд по въздушни ресурси възможно най-скоро.

Ще трябва ли да изкупите обратно много от колите заради проблемите?

На теория е възможно. Ще бъде решено след преговори и разговори с Агенцията за опазване на околната среда и Калифорнийски борд по въздушни ресурси.

Много от вашите марки постигнаха невероятен успех в САЩ. Audi, Porsche... Volkswagen от друга страна имаше своите проблеми още преди скандала с вредните емисии. Какво ще направите, за да се опитате да спечелите обратно пазарен дял в този сегмент в САЩ.

Мисля, че като компания трябва да разбираме по-добре американските потребители и пазари. Имаме фабрика и център за развитие в Чатануга. Правим и много пазарни проучвания, за да разберем какво търси американският потребител в една кола.Един от примерите стои зад нас. В бъдеще ще имаме още нови модели. Volkswagen планира да е по-активен в развиването на автомобилното бъдеще.

Да се върнем на фабриката в Чатануга. Там се работи много прецизно и ефективно, а също и природосъобразно. Всички работещи там ли ще запазят местата си.

Много сме горди с тази фабрика и 5-те хиляди души, които работят там. Сега инвестираме в друг SUV модел – над 900 милиона долара. Ще създадем над 2000 нови работни места в бъдеще. Всичко там е наред.

Нека Ви попитам и за някои от марките, които са част от Volkswagen. Много от тях са ми любими като Lamgorghini и Ducati. Ще успеете ли да задържите всички тези марки, или ще се наложи да продадете някои?

Не, големи късметлии сме с всичките си 12 марки и ще ги запазим в бъдеще.

 

Последни новини
Още от Новини