Меркел призова за борба с тероризма след атаката в Истанбул

Най-вероятно девет от десетте жертви са немски граждани

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Немският канцлер Ангела Меркел поднови призивите си за глобална борба срещу тероризма след като предполагаем атентатор камикадзе уби 9 немски туристи в Истанбул (общо загиналите са 10). 

Информацията не е потвърдена официално, но Меркел каза пред репортери в Берлин, че убитите „може би и вероятно са“ немски граждани. Турски официални лица също казаха, че поне 9 от убитите са германци пред Bloomberg. Те обаче пожелаха да запазят анонимност. 

„Трябва да заключим, че световният тероризъм още веднъж разкри варварското си и нечовешо лице. Това отново показва необходимостта да действаме решително срещу тероризма и да превъзмогнем тази жестокост“, каза Меркел след срещата си с алжирския премиер Абделмалек Селал. 

Меркел говори с турския премиер Ахмет Давутоглу по телефона, за да дискутира атаката. Външното министерство на страната организира специален екип, който да координира отговора на страната. 

„Мислите ми в момента са с близките на жертвите, с ранените. Ще направим всичко, за да организираме помощ за Турция възможно най-скоро“, допълни Меркел. 

 

 

Последни новини
Още от Новини