Експлозия уби 10 души в Истанбул

Ердоган: Атентаторът може би е бил сириец

Истанбул. снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Истанбул. снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Експлозия в основна туристическа зона в Истанбул уби 10 души и рани 15, съобщи Bloomberg. Полицията проучва дали взривът е дело на атентатор камикадзе, съобщават местните медии, нарушавайки забраната на правителството в Анкара.

Президентът на Турция Ердоган  заяви на пресконференция, че атентаторът може би е бил сириец, съобщи изпълнителният продуцент на Bloomberg в Турция Симин Демокан пряко за Bloomberg TV Bulgaria.  Президентът е призовал всички да се обединят. Турция се бори с тероризма на два фронта - това би могло да бъде или ИД, или ПКК, допълни тя.

По непотвърдена информация сред жертвите има германски туристи.

Може да се видят кълба от дим, които идват от историческия район Sultanahmet. Експлозията е била чута на няколко километра.
Лирата отслабва веднага след взрива, но после се възстанови, търгувайки се с 0,3% нагоре на ниво от 3,029 за долар в 11:56 часа в Истанбул. Доходността по 10-годишните облигации нарасна с 18 базисни пункта до 11,49%.

Експлозията е в зона, която пази ценни паметници и е под закрилата на ЮНЕСКО. Тук са Синята джамия, Света София, двореца Топкапи и Гранд базар.
Истанбул е петият най-посещаван град в света според Mastercard Global Destination Cities Index.

Две бомби в столицата Анкара убиха повече от 100 души през октомври - атака, за която бе обвинена Ислямска държава.

 

Последни новини
Още от Новини