Brexit няма да е голяма катастрофа: Гилбърт

Мартин Гилбърт, главен изпълнителен директор на Aberdeen Asset Management Plc

Мартин Гилбърт, гл. изп. директор на Aberdeen Asset Management Plc. Интервю за Bloomberg. Лондон, 11 януари 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Мартин Гилбърт, гл. изп. директор на Aberdeen Asset Management Plc. Интервю за Bloomberg. Лондон, 11 януари 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Мартин Гилбърт, главен изпълнителен директор на Aberdeen Asset Management Plc коментира последиците от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС в интервю за Анна Едуардс и Манъс Крани от Bloomberg на 12 януари 2016.

 

Това притеснява ли ви, когато ръководите бизнеса си и също така сте част от Борда на съветниците по финансови услуги на шотландския парламент, нали така, Мартин. Гледате ли на Brexit като очертава линията, от която започват въпроси относно шотландската  независимост? Повишава ли притесненията на инвеститорите относно Великобритания и по-специално Шотландия?

За нас като компания, Brexit ще бъде проблемен, но няма да бъде катастрофален, защото повечето, но не всички компании за управление на фондове, ръководят европейските си операции от Люксембург. Така че нашата централа е в Люксембург, както е с повечето компании, въпреки че някои се опитват да продават регистрирани във Великобритания фондове в Европа. Така Brexit няма да има толкова пагубен ефект върху нас като бизнес.

 

Поставяте ли граница между Brexit и още един референдум за независимост в Шотландия, нали така?

Мисля, че независимо дали има още един референдум... както чух бившият лидер на либералната партия да казва: "Ако Великобритания наистина се отдели от Шотландия..". Шотландия е повече про-европейски настроена, от колкото се смята, че е Англия и това може да доведе до още един референдум.

 

Мартин, всеки очаква Камерън отново да се върне с предложение през февруари, надяваме се да е през февруари. Вие сте президентът и сте бил на тази длъжност от много време. Като такъв, какво очаквате от Камерън като предложение, за да ви накара да останете в ЕС?

Мисля, че ако постигне някаква основна промяна, ще бъде страхотно. Проблемът при нас са постоянните законодателни промени, които ние, като индустрия не одобряваме. Ако може да се сложи край на това, би било чудесно.

 

Според банкер от Citigroup, Brexit ще бъде катастрофа, защото останалите 27 страни-членки ще се договорят за търговски условия, които биха отказали други. От вашата гледна точка обаче, като индустрия, вие не говорите за тази катастрофа.

Както казах, управлението на фондове е много различно от всичко останало, заради големите ни операции от Люксембург, които донякъде ни предпазват. Но това се отнася за други фондове, които са базирани във Великобритания, те биха изпитали трудности.

 

Последни новини
Още от Новини