Акциите могат да се понижат още и тогава е време за покупка

Goldman Sachs залага на Европа

Goldman Sachs Tower. снимка: Peter Foley/Bloomberg Goldman Sachs Tower. снимка: Peter Foley/Bloomberg

Предизвиканият от Китай спад, който шокира глобалните пазари, може да се задълбочи. Ако това стане, тогава инвеститорите трябва да се върнат към акциите, смята Кристиян Мюлер-Глисман от Goldman Sachs Group Inc., цитиран от Bloomberg. 

Стратегът е неутрален по отношение на световните капиталови пазари (и е така настроен от август насам), но казва, че всяко следващо понижение ще създаде инвестиционни възможности. Той предпочита европейските акции, тъй като те са по-евтини от американските и компаниите от региона имат ясни перспективи за ръст на печалбите.
"След такава рязка корекция от гледна точка на оценката, започвате да изграждате този буфер, който нямахте в началото на декември, казва Мюлер-Глисман в телефонно интервю от Лондон миналата седмица. "Вие имате потенциала да постигнете висок едноцифрен доход на печалбите."
Индексът Stoxx Europe 600 имаше най-лоша седмица от четири години и падна още в понеделник, с което съотношението цена-печалба падна на 14.2, най-ниско от миналия януари. Но ЕЦБ подкрепя икономиката и така ще подкрепи компаниите, които се търгуват около 8% по-евтино от американските акции.
Goldman Sachs предвижда, че Stoxx 600 ще се повиши с 18 на сто през следващите 12 двойно повече от Standard & Poor’s 500. Миналата седмица не промени тази прогноза.
Банката е по-бичи настроена от други по отношение на европейските печалби. Тя предвижда ръст на печалбите с 8% за компаниите от Stoxx 600, сравнено с 5.7% средна прогноза на анализаторите, събрани от  Bloomberg. През 2017 г. тя очаква ръст с 10 на сто.
Как да преживеем срива? Инвестирайте в компании от финансовия и здравния сектор и производители на основни стоки, както и в такива, които са свързани с икономическото възстановяване в Европа, съветва Мюлер-Глисман. Според него те може да са по-защитени от бурята на световните капиталови пазари.
Макар че отличава европейските акции за потенциала им да осигурят възвращаемост, Мюлер-Глисман не е мечи настроен за американските. Goldman Sachs препоръчва на инвеститорите да поддържат дялове в американски акции, въпреки че краят на дългия бичи пазар наближава. 

Последни новини
Още от Новини