Volkswagen взел 1,13 млрд. долара от шведското си подразделение Scania

Преводът е бил одобрен на 18 декември 2015 г.

Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg Емблема на VW. Снимка: Miles Willis/Bloomberg

Немският автомобилен производител Volkswagen е набрал 1,13 млрд. долара от шведското си подразделение за производство на камиони Scania през 2015 г., заради необходимостта от милиарди долари за покриване на разходите, свързани със скандала за вредните емисии, в който компанията се замеси, съобщава Bloomberg. 

Scania не е изплащала дивидент през 2013 г. и 2014 г. е одобрила плащането на 18 декември, казаха от Volkswagen на 11 януари. Ходът е последвал изкупуването на дела и на последните инвеститори в Scania от страна на Volkswagen. 

Набирането на средства от подразделения на компанията, които не са пряко свързани с марката Volkswagen, показва сериозността на положението на най-големия автомобилен производител в Европа. Компанията има нужда от големи суми пари заради делата, които се водят срещу нея и за да поправи около 11 милиона коли, които не отговарят на стандартите за вредните емисии в световен  мащаб. 

В тази връзка през третото тримесечие компанията задели 6,7 млрд. евро, но още тогава беше заявено, че те няма да са достатъчни. 

По този начин неразпределената печалба на Scania намалява от 16 млрд. крони до 6,4 млрд. крони. 

 

 

Последни новини
Още от Новини