Свободният интернет в Индия набира подкрепа

Коментар от Хонконг на Ивон Ман от Bloomberg

Нарендра Моди, министър-председател на Индия и основателят на FB Марк Зукърбърг в седалището на компанията в Мело Парк, Калифорния, 2015.Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Нарендра Моди, министър-председател на Индия и основателят на FB Марк Зукърбърг в седалището на компанията в Мело Парк, Калифорния, 2015.Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Коментар от Хонконг на Ивон Ман от Bloomberg за подкрепата в Индия на инициативата за свободен интернет на 11 януари 2016.

 

Facebook се сблъска с доста критики. Но сега изглежда, че печели подкрепа.

Има известен пробив. 1,35 милиона дадоха глас в подкрепа на програмата за свободен базов интернет, лансирана от Facebook чрез индийския телеком регулатор и още половин милион, набрани чрез Facebook имейли, които също изразяват подкрепа за тази инициатива.

Зукърбърг също направи важна крачка напред миналия месец, чрез лично обръщение в един от водещите вестници в Индия. Той каза, че програмата за безплатен базов интернет е начин един милиард индийци, които нямат достъп до интернет да излязат от бедността.

Тази мащабна инициатива на internet.org дава възможност за достъп до Facebook, здравеопазване, образование и обяви за работа, без да е необходим мобилен план.

Но много компании от индустрията говорят открито за това, че подобно нещо застрашава принципа за неутрален интернет, според който всички сайтове трябва да бъдат еднакво достъпни. И защо именно  Facebook ще решава до кои от тях потребителите ще имат безплатен достъп? Или просто ще ги ограничат да ползват само Facebook и ще изключват конкурентите си като Google или YouTube?

 

И така, за пари ли става въпрос? Или, както заяви Зукърбърг, той не прави пари от тази инициатива, а просто опитва да намали бедността.

Какви са шансовете плана да получи одобрение?

 

Програмата среща значителен отпор и едва сега виждаме един от първите признаци на положително отношение от страна на обществото.  До този момент изглеждаше сякаш единствения, който гледа благосклонно на нея е министър председателя Нарендра Моди.

Той посети САЩ през септември и се срещна със Зукърбърг в централата на Facebook. Двамата се снимаха прегърнати, а Моди настояваше за по-широк достъп до интернет в Индия.

Има и подкрепата на 2 милиона души, които изглежда също харесват програмата.

Въпреки това, председателят на регулатора, Рам Шарма, заяви през уикенда, че коментарите, които получават напоследък, независимо дали са „за“ или „против“, общо взето са „емоционални отговори“, не допринасят за анализа, по същество са идентични и не помагат по никакъв начин.

Той не обясни как тези мнения ще повлияят неговото решение дали да одобри плана в края на този месец, но призовава и респондентите, и Facebook да дадат по-обосновани мнения. Явно той не одобрява получените до този момент коментари.

 

Последни новини
Още от Новини