Италия пред промяна на позицията си за "Северен поток" 2

По искане на Рим темата беше включена в дневния ред на Европейския съвет

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия е поискала да участва в проекта за разширение на газопровода "Северен поток" 2, съобщи италианското издание на Huffington Post, позовавайки се на свои правителствени източници. Темата е била обсъдена между премиера на страната Матео Ренци и руския президент Владимир Путин по време на телефонен разговор, провел се преди броени дни.

Новината означава рязък завой в позицията на Рим по проекта. В края на декември Италия беше една от страните, остро противопоставили се на плановете за "Северен поток" 2 и дори поведе опозиция срещу проекта, настоявайки ЕС да се произнесе дали проектът отговаря на Европейската енергийна стратегия, особено в частта й за диверсификация на енергийните източници.

По искане на Италия темата беше включена в дневния ред на Европейския съвет, пише Investor.bg. След края на срещата председателят на Съвета Доналд Туск пък беше категоричен, че разширението на газопровода, пренасящ газ от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, противоречи на европейските принципи и реално повишава зависимостта на Европа от руския природен газ.

Италия всъщност беше част от друг спорен от гледна точка на Брюксел проект за газопровод - "Южен поток". Той започна като съвместна разработка между "Газпром" и италианската Eni. Заради неизпълнение на редица изисквания в Третия либерализационен пакет "Южен поток" беше замразен от страна на Европейската комисия, а по-късно и Русия съобщи, че слага точка на проекта и вместо това ще работи за реализацията на "Турски поток".

В края на декември 2014 Eni продаде своя дял от 20% в проектната компания South Stream Transport на "Газпром". През март 2015 руският газов гигант изкупи дяловете и на останалите акционери - EDF и Wintershall, които държаха по 15% от капитала на дружеството.

Засега официални преговори за участието на Италия в "Северен поток" 2 не са започнали, посочва още Huffingtom Post, но допълва, че инициативата при разговорите между Ренци и Путин по проекта е на италианската страна.

Междувременно се активираха и спекулациите за подновяването на проекта "Южен поток". Както Investor.bg съобщи от месеци се водят разговори между България и Русия за реализацията на газопровода. Руската информационна агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на информация на български медии, в близките дни ще бъде даден ход на работата на "Южен поток".

Причините Москва да се върне на този вариант са две - разривът в отношенията с Турция, които спират "Турски поток", и свиването на китайската икономика, заради което плановете за реализацията на "Силата на Сибир" буксуват.

Последни новини
Още от Новини