Хампарцумян: Банковата система има голяма ликвидност

Ако бяхме в еврозоната, кредитите щяха да са по-евтини, коментира банкерът

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трайна е тенденцията за намаляване на лихвите и по депозитите, и по кредитите, коментира в ефира на bTV банкерът Левон Хампарцумян. Според него на фона на ЕС лихвите по кредите у нас са високи, а ако бяхме в еврозоната - нивата им щяха да са по-ниски.

Причината за това е по-големият риск. Слабото търсене на кредити не е единственият компонент при определянето на лихвите по кредитите, категоричен беше Хампарцумян. Той посочи, че рискът също определя по-високата цена на кредита.

В системата има много лоши кредити, а "поведението на кредитополучателите у нас е различно от това на чехите или германците", предава Investor.bg.

Банкерът коментира още и ръстът на депозитите у нас - в банките българите държат към 61 млрд. лева. Към 85% от депозитите са раздадени под формата на кредити и има голяма ликвидност на банковата система. Той посочи, че това може да бъде разглеждано и като възможност за растеж, а не само като спестявания за "черни дни".

Според него при съживяване на икономиката част от тези средства "ще влязат в обращение", макар и всичко да зависи от индивидуалното поведение на спестителите. 

Не може безконтролно да се вдигат цените - това може да стане само при търсене на услуги, коментира още банкерът по повод информациите, че банките повишават таксите, за да компенсират по-ниските лихви.

Ако няма вътрешни сътресения, икономическият растеж на България през 2016 ще бъде умерен, а стабилизацията ще продължи, смята още Хампарцумян. Той обаче предупреди, че реформите трябва да бъдат внимателно извършвани, защото винаги причиняват сътресения.

Последни новини
Още от Новини