Александров: 60% от книгите по книжарниците имат български автори

Това е добре, тъй като колкото по-развит е един пазар, толкова повече са местните автори, каза издателят.

Георги Александров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Александров Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2015 имаше 9484 новоиздадени книги, спрямо 9793 през 2014. Това каза в ефира на „Светът е бизнес“ собственикът на издателство "Книгопис" Георги Александров. Той говори за пазарът на книгоиздаване у нас. Броят на действащите издателства от друга страна нараства – 1294 през 2015, спрямо по-малко от 1200 през 2014 при около 5000 регистрирани дружества, допълни той.

Само през изминалата година имахме 191 нови издателства, заяви Александров. По думите му все по-ясна ще става тенденцията на фрагментиране на пазара. През 2014 са се падали средно по осем книги на издателство, а през 2015 – седем. Големите издателства, каза издателят, издават по няколкостотин книги годишно, а те са двадесетина на брой.

Именно поради многото конкуренти в сектора рентабилността на бизнеса ще пада, като не е изключено някои издателства да преминат в сенчестата икономика, отбеляза експертът.

Най-големият разход по издаването на една книга е по издателските права – за бестселърите могат да достигнат няколко хиляди долара, а за втори и трети клас книги – по няколкостотин, заяви Александров.

От книгите по родните книжарници 40% имат чужди автори и 60% български, каза издателят. "Опитът от други страни показва, че там където пазарът съзрява все по-често срещани стават местните автори". 

Вижте видео: 

 

Последни новини
Още от Новини