Парламентът на Египет заседава за първи път от 3 години

596-членният законодателен орган ще дискутира закони, подписани от президента Абдел-Фатах Eл-Сиси

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News

Парламентът на Египет бе свикан в неделя за първи път от повече от 3 години, след като съдът разпусна законодателен орган, доминиран от ислямисти, на фона на опитите на властите да съживят икономиката на страната, пише Bloomberg.

596-членният законодателен орган ще дискутира закони, подписани от президента Абдел-Фатах Eл-Сиси – бивш генерал, който дойде на власт след свалянето на президента Мохамед Мурси през 2013 и които контролираше изпълнителната и законодателната власт в отсъствието на парламента. Критиците твърдят, че депутатите до голяма степен ще потвърдят тезите на президента и дебатите ще са по-скоро формалност.

Сред ключовите закони, които могат да бъдат представени в парламента тази година е този за новия данък добавената стойност, предложен от правителството. Споразуменията за отпускане на кредити от международни институции, като Международния валутен фонд, също се нуждаят от одобрението на парламента.

Мюсюлманското братство, което подкрепи Мурси за поста след свалянето на Хосни Мубарак през 2011, не бе представено като партия в парламентарните избори, след като беше обявена за незаконна от правителството Eл-Сиси.

Последни новини
Още от Новини