Начев: Пазарът не реагира на геополитически турболенции

Елементът "страх", който преди формираше 30% от относителното тегло на цената на петрола, сега е изключен, каза енергийният експерт Васко Начев в "Светът е бизнес", 8.01.2016.

Васко Начев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васко Начев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Пазарът не реагира на геополитическите турболенции. Елементът "страх", който преди формираше 30% от относителното тегло на цената на петрола, сега е изключен. За това цената стигна тези нива. Аз очаквах още в края на годината тя да тръгне нагоре, но ниските нива, вероятно, ще се задържат до средата на тази година". Това каза енергийният експерт Васко Начев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

През следващите 200 години петролът няма да свърши. Съвременните технологии позволяват добиване на петрол, дори от находища, които са се считали за изчерпани. 

"Не е вярно, че има намалено търсене", каза експертът. Проблемът на петролния пазар е, че търсенето изостава, спрямо предлагането и браншът е в колапс:

"За една година цената падна със 70%, а свежите пари просто изчезнаха".

Липсата на свежи пари, които да се инвестират обратно в търсене на нови находища, е основното притеснение на бранша, а не че ще се изпадне в несъстоятелност. "Между 25% и 30% е успеваемостта от новите площи, при търсене на нови находища, останалото са т.нар. сухи сондажи", това обясни Начев.

За фактора "кисел нефт", борбата на влияние, как Китай се оказва "в ролята на балансьор на петролния пазар" и какви са очакваните промени на пазара, след листването на Saudi Aramco, чуйте в целия коментар на Васко Начев. 

 

Последни новини
Още от Новини