SNB с рекордна загуба от 23 млрд. франка

Причината е решението на институцията да премахне тавана на франка спрямо еврото

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Швейцарската централна банка (SNB) изчислява, че е понесла рекордна загуба от 23 млрд. франка през миналата година, след като премахна тавана на франка спрямо еврото на 15 януари, пише Bloomberg. 

Поскъпването на франка, което последва решението на SNB, е довело до загуба от 20 млрд. франка за институцията заради позицията с валутните резерви на банката. Печалбата на Швейцарската централна банка се изчислява като се сравнят цените на активите ѝ в началото и края на годината, като данните за 2015 г. ще бъдат публикувани на 4 март. Въпреки изчислената за момента загубата, SNB ще изплати дивидент от 15 франка на акция и ще разпредели 1 млрд. франка към правителството и местните власти. 

Швейцарската централна банка няма за цел да генерира печалби от решенията, касаещи паричната ѝ политика, но общините в страната разчитат на парите, които получават от нея всяка година, за да финансират разходите си. Те вече понесоха икономически загуби заради по-ниският растеж, предизвикан от поскъпването на франка от 1,20 франка за евро до около 1,09 франка за евро. 

„Добрите новини са, че местните власти и правителството няма да се лишат от парите си. От политическа гледна точка това сваля част от напрежението по отношение на дискусиите за правилната парична политика“, каза Дейвид Марме, икономист в Zuercher Kantonalbank. 

След решението на SNB да спре да защитава едностранно фиксирания валутен курс на франка към еврото, икономическият растеж в Швейцария се забави, а инфлацията се понижи. През декември ръстът в ценовото равнище достигна 1,3% на годишна база. 

 

 

Последни новини
Още от Новини