Илиев: Saudi Aramco има сериозен корупционен ореол, виещ се около нея

Пазарен коментар на Кузман Илиев в предаването InvestBook на Bloomberg TV Bulgaria, 8.01.2016.

Кузман Илиев. снимка:Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев. снимка:Bloomberg TV Bulgaria

Причината Саудитска Арабия да пристъпи към листване на Saudi Aramco на борсата е фактът, че страната е изправена пред много сериозен фискален шок - рекорден дефицит, в рамките на $98 млрд. Това каза Кузман Илиев в своя коментар на световните пазари в предаването InvestBook на Bloomberg TV Bulgaria.

Виждаме, че бюджетът, който се пълнеше главно с т.нар. петродолари, среща сериозни затруднения, с оглед на спада на цената на петрола - за година и половина с около 60 %, каза Илиев. Налага се търсенето на други източници на приходи и за това се заговори за възможно публично предлагане на "една от най-въжделените компании в света, държавна собственост, Saudi Aramco". Това би вкарало свежи пари в бюджета.

„Saudi Aramco е с много сериозна стратегическа важност за Саудитска Арабия, абсолютно покрита в тъмнина, с много корупционен ореол, който се вие около нея“.

Още за трудностите при оценяването на една такава компания и то на пазар, който съвсем отскоро е отворен, чуйте в целия коментар на Кузман Илиев:

 

Последни новини
Още от Новини