Трудовият пазар в САЩ продължава възхода си

Новосъздадените работни места в страната са 292 хил. през декември

Снимка: George Frey/Bloomberg Снимка: George Frey/Bloomberg

Новосъздадените работни места в САЩ, измерени чрез броя на ведомостите за заплати, се увеличиха през декември и затвърдиха втората най-добра година за американските работници от 1999 г. насам, съобщава Bloomberg. Резултатът е поредно доказателство за устойчивостта на пазара на труда, който подкрепи Фeд в решението му да увеличи лихвите през декември за първи път от близо десетилетие.

Данните на Министерстовто на труда показаха увеличение от 292 хил. в броя на заетите през последния месец на 2015, което надскочи и най-смелите прогнози на икономистите. За сравнение през ноември беше отбелязан ръст от 252 хил. нови работни места. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg анализатори беше за покачване от 200 хил. през декември, а индивидуалните оценки варираха от 135 хил. до 250 хил. нови назначения.

Статистиката показа още, че безработицата отвъд Океана се е задържала на нивото от 5%, което съвпадна с прогнозите на икономистите. Средното ниво на безработица през 2015 е било 5,3 на сто, сочат още правителствените оценки. Ръстът в заплащането обаче се е ускорил с по-малко от очакваното на годишна база. Средното почасово трудово възнаграждение остава без промяна спрямо нивата от ноември. През 12-те месеца на 2015 г. увеличението на заплатите в САЩ достига 2,5% при прогнози на анализаторите за ръст от 2,7 на сто.

Устойчивостта, която пазарът на труда проявява, показва, че работодателите са били уверени в здравето на икономиката и перспективите пред нея преди разпродажбите на глобалните финансови пазари в началото на годината. Централните банкери от Федералния резерв разчитат на добрите условия на трудовия пазар за увеличение в заплатите и инфлацията в САЩ. „Ръстът на заетостта е солиден“, коментира икономистът Джошуа Шапиро от Maria Fiorini Ramirez Inc в Ню Йорк, преди изнасянето на доклада за новите работни места.

„Трудовият пазар ще продължи да подкрепя потребителските разходи. Би трябвало да видим по-широк ръст при заплатите тази година“, допълва той. Увеличението на заетостта през декември, което вероятно е било подпомогнато от меката зима, е водено от временните работни места в услугите, здравеопазването, транспорта и строителството. За цялата 2015 са ведомостите за заплатите са се увеличили с 2,65 млн. след ръст от 3,1 млн. през 2014. Това е най-доброто представяне за две последователни години от 1998-1999 насам.

Последни новини
Още от Новини