Накъде отива паричната политика на Фед

Саймън Гудфелоу, главен изпълнителен директор и управител капиталови пазари в Harlyn Research

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Саймън Гудфелоу, главен изпълнителен директор и управител капиталови пазари в Harlyn Research, коментира лихвените проценти в САЩ, поскъпването на долара и перспективите пред американската икономика. Той разговаря с Анна Едуърд и Манус Крани в предаването „Countdown”.

Анна Едуърд:

Имайки предвид последните данни за безработицата в САЩ, как виждате траекторията на лихвените проценти?

Сайман Гудфелоу:

Склонен съм да вярвам, че ФЕД ще предприеме по-скоро две отколкото четири повишения на лихвените проценти през 2016 г. Също така, има вариант, в които не е изключено да не видим вдигане на основната лихва. Вашият проблем е, че няма яснота какво се случва в S&P 500 и в реалната икономика. Смятам, че доходността по ДЦК ще бъде надолу тази година и съм изненадан, че няма консенсус по този въпрос.

Пазарните печалби се понижават, но очакваме реалната икономика да продължи възстановяването си. Подобен сценарий видяхме във Великобритания в периода между 2000 – 2003 г. Така, че това може да се случи. Но, мисля, че твърдението на ФЕД е основателно и не съществува предпоставка американската икономика да навлезе в подобна ситуация. Въпреки това не смятам, че повишаването на корпоративните печалби ще се отрази върху ръста на S&P. В този контекст е трудно да видим връзка между повишаването на лихвените проценти и последващо понижаване на  S&P.

Манус Крани:

Да погледнем към долара - въпросът е от ключово значение с оглед на поскъпването му през последните три години. Забавянето на китайската икономика обаче продължава, а това може да повлияе на склонността на ФЕД да повиши лихвените проценти, което неминуемо ще рефлектира върху покупателната способност на долара.

Саймън Гудфелоу:

Да, съгласен. Но дали това ще действа като под за еврото, това е друг въпрос.

Анна Едуърд:

Във връзка с това, което казахте относно намеренията на ФЕД да продължи повишаването на лихвените проценти. Паричните власти всъщност имат съвсем различен поглед върху световната икономика. Те възнамеряват да повишат основните лихви на четири стъпки. Смятате ли, че ще предприемат подобен ход?

Саймън Гудфелоу:

Това е въпрос, който си задавам. Защо отлагат все още пристъпването към по-сериозно затягане на паричната политика. ФЕД трябваше да започне да повишава лихвените проценти още преди година и половина, а това се случи едва миналия месец.

Манус Крани:

Вчерашният ни гост каза, че ФЕД ще бъде предпазлив с вдигането на лихвите и малко да изостава от другите. Ако искаха да бъдат по-агресивни можеха, но искат да ни накарат да вярваме, че ще бъде постепенно.

Саймън Гудфелоу:

Аз мисля, че ще вдигат дори по-постепенно от това. Мисля, че предстои истинска рецесия, но в корпоративния сектор, което от части се дължи на Китай. Нямам причина да съм мечи настроен за американската икономика. 

 

Последни новини
Още от Новини