КЗК даде зелена светлина на сделката за БТК

Комисията трябваше да прецени дали сделката няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на българския пазар

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на компанията Viva Telecom да придобие 100% от InverV Investment, досегашния собственик на Българската телекомуникационна компания (Виваком). Дружеството е новосъздадено в Люксембург и е собственост на българския предприемач Спас Русев. Стойността на сделката е 330 млн. евро. Това показва решение на комисията, взето на 22 декември миналата година, но публикувано днес на уебстраницата ѝ.

КЗК имаше задачата да прецени дали сделката няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на българския пазар, а то от своя страна да попречи на конкуренцията, пише Investor.bg.

“Доколкото нито придобиващото контрол дружество, съответно и дружествата от групата Вива Телеком (Люксембург) С.А., нито придобиваното дружество и предприятията, контролирани от него, са активни на един и същ съответен пазар, нито на продуктов пазар, който предхожда или следва пазара, на който е активен другият участник в концентрацията, както и на тясно свързан съседен пазар, може да се направи извод, че няма пазари, върху които сделката ще окаже въздействие”, гласи решението.

В текста се посочва още, че КЗК е установила, че контролиращите Viva Telecom Luxemburg осъществяват дейности, които не са идентични с осъществяваните от българските дружества, които са под контрола на InverV Investment. Комисията твърди, че не са установени вертикални отношения или такива на тясно свързани съседни пазари.

“Отсъствието на пазари, върху които сделката ще окаже въздействие, предполага, че нейното осъществяване не води до каквото и да е изменение в структурата на тези пазари”, посочва в решението си тя.

Припомняме, че холдингът InterV беше продаден на аукцион в Лондон през ноември миналата година, като продажбата се осъществява заради неплатен мостов заем от 150 млн. евро с матуритет през май.

По време на търга за компанията се бори група, съставена от Olympia, частна гръцка компания и Third Point, инвестиционна фирма на милиардера и хедж фонд мениджър Даниел Льоб.

Съгласно решението на КЗК срокът на обжалване на решението е 14 дни от датата на публикуването му.

Последни новини
Още от Новини