Иванчев: Щом нещата вървят добре, не са нужни промени

Всяка промяна в данъчната система, която не е добре обмислена, може да влияе негативно на стопанската дейност, коментира Николай Иванчев в предаването "В развитие", 8.01.2016.

Николай Иванчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Иванчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не гражданството, а „центърът на жизнени интереси“ е водещият критерий за отдаване на приоритет за коя държава ще отиват данъците, при спогодбите за избягване на двойно данъчно облагане. Това е съвременният подход, който се използва от много държави днес, при подобен тип междудържавни споразумения. Това каза Николай Иванчев, данъчен съветник и консултант, в коментар за спогодбата с Холандия. Експертът предположи, че при предоговарянето на спогодбите ще бъде спазен именно този подход и заяви, че за България е добре да има колкото може повече такива междудържавни договорености, защото данъчното облагане е много ниско.

По повод данък "Уикенд", Иванчев каза, че "всяка промяна в данъчната система, която не е добре обмислена, може да влияе негативно на стопанската дейност". Той определи, като правилен, подходът на НАП за събиране на достатъчно информация за добри, аналогични практики по света, преди да се изготвят указания за данък „Уикенд“.

„Това не е нова практика, но трябва да се избере по-прост и лесен за администриране начин на прилагане, защото в противен случай може да се окаже, че ефектът няма да бъде толкова драстичен“.

По думите на Иванчев, на фона на преизпълнението от 1 млрд. лв., което е реализирано от НАП през 2015 година, и то без данък „Уикенд, е редно „да се замислим, дали са нужни повече рестрикции“:

„Щом нещата вървят, защо са нужни промени“.

Автоматичното отписване на 10-годишните задължения по давност, въвеждано от НАП, бе определено от адвоката, като позитивна стъпка, която ще повиши доверието към институцията. Не такава позитивна крачка, обаче, по думите на юриста, е спирането на „демократичната практика да се изпращат „покани за доброволно изпълнение“ и само целта да се спестят разходи може да я обоснове.

 

Последни новини
Още от Новини