Иран наложи ембарго на вноса от Саудитска Арабия

Техеран спира и поклоненията на иранците до светите градове Мека и Медина

Снимка: Simon Dawson/Bloomber Снимка: Simon Dawson/Bloomber

Иран забрани вноса на всякакви саудитски продукти или продукти, идващи от Саудитска Арабия. Техеран спира и поклоненията на иранците до светите градове Мека и Медина, съобщава полуофициалната информационна агенция Tasneem, цитирана от Investor.bg.

Същевременно саудитският принц Мохамед бин Салман защити изпълнението на смъртната присъда на ал-Нимр в интервю за сп. Economist.

В отговор на въпрос за възможността за война между двете страни бин Салман посочва, че такава няма да има.

“Това е нещо, което не предвиждаме изобщо и който и да подстрекава към това, той би бил напълно луд. Война между Саудитска Арабия и Иран би било началото на грандиозна катастрофа за региона. Със сигурност не бихме позволили това да се случи”, коментира той.

Иран и Саудитска Арабия скъсаха с дипломатическите си отношения заради екзекуцията на 47 души в кралството, обвинени в тероризъм, сред които и видният шиитски духовник Шейх Нимр ал.Нимр. Заради убийството му в Иран бързо избухнаха безредици и беше нападнато посолството на Рияд в Техеран.

Няколко други държави взеха страната на саудитците в спора – Бахрейн, Кувейт, Обединените арабски емирства, Судан, а днес и Сомалия обяви, че прекъсва връзките си с Иран.

Иранският президент Хасан Рохани се нахвърли върху Саудитска Арабия заради решението за прекратяване на дипломатическите отношения в отговор на гневната ианска реакция на екзекуцията на ал-Нимр. Рохани определи протестите в страната му като съвсем естествени.

"Разбира се саудитското правителство, за да прикрие своето престъпление, като обезглави религиозен лидер, прибягна до странна мярка и прекъсна връзките си с ислямската република", коментира той по време на среща с датския външен министър Кристиан Йенсен в Техеран.

Последни новини
Още от Новини