Бум на програмите за "финансово благополучие" през 2016

77% от работодателите ще имат поне една такава програма до края на годината, показва доклад на Aon

Американските акции паднаха до най-ниско ниво от средата на октомври 2015 в първия ден на търговия на Уолстрийт на 4 януари 2015. NYSE. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg Американските акции паднаха до най-ниско ниво от средата на октомври 2015 в първия ден на търговия на Уолстрийт на 4 януари 2015. NYSE. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg

Все повече работодатели предлагат помощ на служителите си за дългосрочно стимулиране на финансовото им благосъстояние по алтруистични причини. Това сочи доклад на Aon Hewitt, компанията, предлагаща здравноосигурителни и пенсионни решения в групата на Aon plc. Големите работодатели планират да разширят дълбочината и обхвата на програмите за стимулиране на финансовото благополучие на служителите си през следващата година.

Според доклада на Aon Hewitt за пенсионното и финансово благосъстояние, базиран на проучване на практиките при над 250 работодатели от САЩ, които осигуряват близо 7 млн. служители:

* 55% от работодателите в момента предлагат помощ на работниците в най-малко една категория за финансово подпомагане, като бюджетиране, управляване на дългове и менажиране на финансовите аспекти на здравеопазването;

* 38% предоставят помощ в най-малко три категории;

* До края на 2016 77% от работодателите ще имат поне една програма за финансово благополучие, а 52% - най-малко три програми.

"Служителите са изправени пред голямо разнообразие от финансови нужди и предизвикателства", обясни Роб Остин, директор "Пенсионни изследвания" в Aon Hewitt. "Работодателите все повече осъзнават, че трябва да предоставят набор от инструменти и ресурси за финансово подпомогне на служителите си".

Мотивите на 85% от работодателите, според проучването на Aon Hewitt, за създаване и лансиране на програмите за финансово благополучие са „защото това е правилното нещо, което трябва да се направи“. Други 80% от работодателите заявяват, че техните програми са предназначени за подобряване на ангажираността на служителите.

"Служителите заявяват, че искат техният работодател да им предоставя необходимите ресурси, за да им помага да постигнат едно по-сигурно финансово бъдеще, и изглежда, че работодателите изпълняват това искане", добави Остин. "През 2016 програмите за финансово благосъстояние ще се укрепват, като част от общия пакет от привилегии при повечето работодатели".

Последни новини
Още от Новини