Венецуела подмени цялото си правителство в опит да спаси икономиката

Ходът дава незначителна надежда за подобрение, тъй като новите министри отричат капитализма, смятат експерти

Снимка: Wilfredo Riera/Bloomberg Снимка: Wilfredo Riera/Bloomberg

Президентът на Венецуела Николас Мадуро подмени цялото правителство на Венецуела и смени вицепрезидента си в сряда вечерта – ход, който дава незначителна надежда за преустановяване на пропадането на икономиката на богатата на петрол страна.

Новият икономически министър на страната е Луис Салас, млад ляво ориентиран професор по икономика в Боливарския университет. Той е сред най-големите противници на капитализма, като го посочва за основна причина за краха на венецуелската икономика. Професорът по икономика на Централния венецуелски университет Родолфо Медина бе обявен за министър на финансите, а Хесус Фария, бивш депутат и лидер на Комунистическата партия, вече е министърът, отговарящ за чуждестранните инвестиции.

Освен това Николас Мадуро назначи дългогодишен съюзник на социалистите Аристобуло Истурис за губернатор на щата Ансоатеги, където се намитат най-големите залежи на петрол на страната.

"Този кабинет е пълна каша", каза базираният в Каракас политически анализатор Димитрис Пантулас пред The Wall Street Journal. "Те имат министър на икономиката, който не вярва в частния сектор, а от друга страна казват, че искат чуждестранни инвестиции. Това е противоречива политика без каквато и посока".

Икономистите отдават трицифрената инфлацията и хроничния недостиг на хранителни стоки от повече от едно десетилетие на популистките политики, които се водеха първо под ръководството на покойния лидер Уго Чавес и продължиха при наследника му Мадуро. Експертите прогнозират близо 10% спад на икономиката на страната през 2016, ако цените на петрола останат на настоящите рекордно ниски нива.

В отговор на обвиненията Мадуро посочи с пръст познатия си враг – т.нар. икономическа война, водена по думите му от вътрешните и външните врагове на страната срещу Каракас. Той също така отдаде проблемите на резкия спад на цените на петрола, въпреки че крахът на икономиката започна много преди да започне отстъплението на "черното злато".

Последни новини
Още от Новини